Kosovo obilježava Dan nezavisnosti

Na Kosovu se u srijedu obilježava osma godišnjica proglašenja nezavisnosti od Srbije.

Na glavnom trgu u Prištini defilirali su pripadnici sigurnosnih snaga i policije.

Predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga, u obraćanju povodom godišnjice poručila je da su za izgradnju države potrebna društvena volja, ljubav i snaga. 

Dodala je da je potrebno još puno rada kako bi se dokazalo da su red i zakon temelji države, u kojoj je svako jednak pred pravom.

Istovremeno, kosovska opozicija održala je prosvjed protiv najavljenog formiranja zajednice srpskih općina i demarkacije granice s Crnom Gorom.

“Završen je zvanični deo protesta i nema incidenata za sada, iako je grupa demonstranata ostala na istom mestu. Ostvarila su se predviđanja organizatora da će biti održan veliki protest, a sve sa jednom porukom – da ode premijer Isa Mustafa. Nosili su crveni karton koji je značio odlazak Mustafe, ali i ministra spoljnjih poslova Hashima Thacija”, javio je Al Jazeerin reporter Stefan Goranović.

Bez nemira

Iako je policija upozorila na mogućnost nasilja na protestu, to se nije dogodilo.

“Na osnovu protesta koji su održani u prošlosti i procjene situacije, policija Kosova posjeduje informaciju koja ukazuje da bi tokom protesta neki pojedinci mogli upotrijebiti oružje, koje može izazvati nasilje i ugroziti sigurnost građana i pripadnika policije”, upozoravala je policija.

Precizirano je kako bi to mogle biti razne vrste tvrdih predmeta, ali i “Molotovljevi kokteli” te vatreno oružje.

Dan uoči najavljenih prosvjeda, policija je uhapsila nekoliko članova pokreta Samoopredjeljenje, među njima i zastupnika u kosovskoj Skupštini Glauka Konjufcu.

Prije njega slobode je lišen i glasnogovornik te stranke Fraser Krasniqi.

Oni su, zajedno s još 25 osoba, pod sumnjom da su prije šest godina oštetili vozila Eulexa u centru Prištine.

Ujedinjena opozicija oštro se protivi sporazumu o formiranju zajednice srpskih općina, koji je Kosovo potpisalo sa Srbijom uz posredovanje Evropske unije, a kritičari strahuju da će se time produbiti postojeće etničke podjele na Kosovu i povećati ovlasti Srbije.

Sastanak u Beogradu

Povodom osme godišnjice proglašenja nezavisnog Kosova, u Beogradu je održan sastanak predstavnika srpske vlade, crkve i političkih predstavnika Srba sa Kosova.

Osim analize aktualne situacije u kojoj žive kosovski Srbi, cilj sastanka bio je i postizanje dogovora o efikasnijoj materijalnoj pomoći radu Eparhije raško-prizrenske i crkve.

Politički predstavnici kosovskih Srba upozorili su da povratka raseljenih sa Kosova gotovo da i nema, kao i da potezi kosovske opozicije ugrožavaju realizaciju sporazuma postignutih u Briselu. 

“Srbija i Srbi na Kosovu i Metohiji neće biti ugašeni. Neće biti ugušeni, neće biti proterani i neće nestati. I današnjeg dana jasno poručujemo svima onima, i dobronamernima i nedobronamernima da su Srbi i Srbija na Kosovu i Metohiji tu da opstanu i ostanu”, rekao je Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

“Očigledna namera opozicije da nasilnim putem preuzme vlast je nešto što dodatno opterećuje čitavo kosovsko društvo i u tom smislu onemogućava dalje rešavanje svih onih problema koje pokušavamo da rešimo u procesu briselskog dijaloga”, ocijenio je Dalibor Jevtić, ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Nekoliko hiljada ljudi odazvalo se pozivu kosovske opozicije na antivladin protest. Na kraju službenog dijela protesta došlo je do sukoba između policije i dijela učesnika. Demonstranti su na zgradu vlade i policiju bacili kamenje i molotovljeve koktele, dok je policija uzvratila suzavcem. Opozicija najavljuje nove proteste. O danu u Prištini izvještava Avni Ahmetaj.

Published On 09 Jan 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO