Sud: Ponavljanje suđenja u slučaju ‘Medicus’

Bivši vlasnik klinike 'Medicus' Lutfi Dervishi, inače urolog, proglašen je krivim 2013. godine za organizirani kriminal i trgovinu ljudima (Al Jazeera)
Bivši vlasnik klinike 'Medicus' Lutfi Dervishi, inače urolog, proglašen je krivim 2013. godine za organizirani kriminal i trgovinu ljudima (Al Jazeera)

Vrhovni sud Kosova naredio je ponavljanje suđenja doktorima i zvaničnicima osuđenim za trgovinu organima između 2006. i 2008. godine, navodi se u odluci objavljenoj u petak, prenosi Reuters.

Eulex je saopćio da je razočaran tom odlukom suda.

“Misija izražava razočaranje ishodom slučaja ‘Medicus’, u kojem je sudsko vijeće, sastavljeno većinom od lokalnih sudija, poništilo sve prethodne presude u dijelovima gdje su optuženi proglašeni krivim”, rekla je Reutersu glasnogovornica Eulexa Besa Domi.

Prema optužnici, 2008. godine na klinici “Medicus” u Prištini obavljeno je gotovo 30 nelegalnih transplantacija bubrega.

Desetine hiljada eura za organe

Siromašni ljudi iz Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana prodavali su svoje bubrege za 10.000 do 15.000 eura, dok su primaoci, uglavnom Izraelci, za organe plaćali po 80.000 do 100.000 eura, navodi britanska agencija.

Bivši vlasnik klinike “Medicus” Lutfi Dervishi, inače urolog, proglašen je krivim 2013. godine za organizirani kriminal i trgovinu ljudima i osuđen na osam godina zatvora, dok je njegov sin osuđen na sedam godina.

Četvorica drugih optuženika, među kojima su zvaničnici Ministarstva zdravlja Kosova, dobila su manje kazne.

Sudsko vijeće Vrhovnog suda, koje čine dvojica lokalnih sudija i jedan međunarodni, poništilo je presudu zbog proceduralnih nepravilnosti i naredilo ponavljanje suđenja nakon što su optuženi uložili žalbu.

Izvor: Agencije


Povezane

Osnovni sud u Prištini osudio je vlasnika klinike Medicus Lutfija Dervishija i njegovog sina Arbana na ukupno 15 godina zatvora zbog nelegalnih transplantacija organa. Dervishi je bio optužen da je pripadao grupi sedmorice kosovskih Albanaca i dvojice stranaca koji su trgovali ljudskim organima. Tužilaštvo EULEX-a pokrenulo je istragu protiv još osam osoba povezanih sa slučajem […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO