Vučić: Srbiju neće niko gaziti i ponižavati

Vučić je rekao da Srbija ne pravi kompromis s Evropskom unijom nego sama sa sobom (Dragan Kujundži? / Tanjug)

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da Srbiju “niko neće gaziti i ponižavati”.

“Nećemo biti ni oni koje će bilo ko, bilo kada, na bilo koji način da ponižava. Srbiju nikada nećete moći da gazite ni da zgazite ni da ponižavate. To je tablica naših vrednosti, sa time smo ušli u pregovore, sa time ćemo izaći, nadam se, kao član Evropske unije, a ako ne, onda kao moderna država”, rekao je on na konferenciji za novinare u Beogradu povodom hrvatske blokade otvaranja poglavlja 26 u Briselu.

Dodao je da bez vitalnih vrijednosti ne bi bilo ni naroda ni građana i da je zbog odbrane tih vrijednosti napustio Brisel u ponedjeljak navečer.

“Nisam napustio dijalog, nisam zaustavio proces pridruživanja, nisam se odrekao želje da se sve uskladi sa EU-om. Pokazao sam našu tablicu vrednosti i ponosno stao iza nje. Zato sam i izabran, da ne dozvolim njeno unižavanje”, kaže Vučić.

‘U Evropi ne vidimo zaštitnika’

Naveo je da Srbija ne pravi kompromis s EU-om nego sama sa sobom.

“Nije Evropa za nas samo teritorija, ne vidimo u njoj samo fondove i novac, još manje zaštitnika. To je ono što mi hoćemo da budemo u Srbiji. Evropa je lekcija koju učimo sami za sebe”, rekao je.

Međutim, kako kaže, “Evropa nije nešto što Srbiju mogu da uče oni za koje su partizani bili teroristi, a ustaše vojska, oni koji se plaše srpskih čokoladica i oni koji smatraju da cela istorija počinje floskulom o velikosrpskoj agresiji”.

Potvrdio je da je Srbija otvorila dva nova poglavlja i zatvorila poglavlje 25 u pregovorima s EU-om, na čemu je čestitao građanima.

Ponovio je da je napustio Brisel jer “nema suvislog, logičnog i opravdanog razloga za to što nije otvoreno i poglavlje 26”.

Precizirao je, povodom različitih navoda u medijima, da samo jedna zemlja nije dala saglasnost na poglavlje 26, a to je Hrvatska.

“Na tablici naših vrednosti i u našim srcima nema mesta za fašizam, mržnju i diskriminaciju”, rekao je premijer Srbije i dodao da nema mjesta ni “za packe ili bilo koji oblik poniženja”.

Razgovor Bidena sa Hrvatima

“Ako neko do danas nije ‘pročitao’ našu tablicu vrednosti, ponoviću je: mi nikoga ne mrzimo, nećemo sukobe, nikoga ne saplićemo, sa svakim želimo da razgovaramo, ali želimo da radimo i pronalazimo kompromise. Isto tako, neće nas niko na bilo koji način ponižavati, to je naša poruka za okruženje, Evropu, svet. Srbiju nikad nećete moći da gazite ni da ponižavate. To je naša tablica vrednosti.”

Izjavio je da je Srbija s tablicom vrijednosti ušla u pregovore i da se nada da će s njom izaći.

“Nadamo se da ćemo izaći kao članica EU-a, ali i ako se to ne desi, bićemo moderna država, imaćemo evropske vrednosti, ali bićemo zemlja koja nije pogazila svoje vitalne principe”.

Zbog toga je, dodao je, napustio Bruxelles, ali, kako je rekao, nije napustio proces pregovora ni želju da se zemlja pridruži zajednici uređenih država.

On je zahvalio Slovačkoj na zalaganju da se otvore tri poglavlja, zahvalio je i Sjedinjenim Američkim Državama, spomenuvši da je američki potpredsjednik Joe Biden telefonom razgovarao sa hrvatskim predstavnicima, napominjući potrebu da se poglavlje otvori.

Otvorena dva nova poglavlja

Rekao je da će Vlada Srbije u narednom periodu nastaviti evropski put i voditi računa, prije svega, o svojim nacionalnim i državnim interesima.

“Neka sa poglavljima rade šta god, kada i kako hoće, a mi ćemo nastaviti našu saradnju sa EU-om, ali nećemo kriti, već ćemo razvijati najbolje odnose i sa Kinom i Rusijom i svim drugim spoljnim faktorima.”

Srbija je na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju EU-u u Briselu u utorak otvorila dva nova poglavlja, 5 – o javnim nabavkama i 25 – o nauci i istraživanju.

Zatvoreno je poglavlje 25, a Srbiju je u Briselu predstavljala ministrica za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO