Sinđelić priznao da je organizirao pokušaj napada u Crnoj Gori

Hapšenjem grupe nije završena istraga, slijede nova privođenja (AP)

Državljanin Srbije Aleksandar Sinđelić priznao je crnogorskim istražiteljima da je okupio ljude te im osigurao vojnu i policijsku opremu koja bi im poslužila da se 16. oktobra navečer što brže i sigurnije domognu zgrade Skupštine Crne Gore, piše podgorička Pobjeda.

Pozivajući se na svoja saznanja, podgorički dnevnik piše da je Sinđelić do detalja istražiteljima ispričao kako su tekle pripreme za planiranje terorističkog napada, ko ga je angažirao i s kim je komunicirao iz Crne Gore prilikom operacije koja je trebala izazvati krvoproliće u izbornoj noći 16. oktobra.

List piše da je Sinđelić, koji se sumnjiči da je, s bivšim šefom srbijanske Žandarmerije Bratislavom Dikićem, organizirao kriminalnu grupu koja je pripremala terorističke napade u Crnoj Gori, saslušan u ponedjeljak u Istražnom zatvoru u Spužu.

‘Zanimljiva’ prošlost

Nije poznato, dodaje se, u koga je sve Sinđelić uperio prst.

Pobjeda saznaje da su ga angažirala dvojica ruskih nacionalista, koja su rukovodila cijelom organizacijom u koju je, prema mišljenju istražitelja, bilo uključeno 500 ljudi.

Dvojica ruskih nacionalista, čiji identitet nije saopćen, tražila su od Sinđelića da vrbuje članove kriminalne organizacije, spremne da 16. oktobra izazovu nerede, pucaju na građane i likvidiraju premijera Mila Ðukanovića.

Osim detalja o pripremanju zločina, Sinđelić je istražiteljima rekao i koji mu je motiv bio za angažiranje, kao i Dikićev.

S obzirom na to da su obojica imala vrlo “zanimljivu” prošlost i radikalna politička opredjeljenja, dvojica ruskih državljana u njima su vidjeli saveznike i povjerili im prljave zadatke, za koje su im, osim novčane nadoknade, garantirali još mnoge povlastice.

Spreman sarađivati

Izvori iz istrage tvrde da je Sinđelić spreman sarađivati s crnogorskim istražiteljima, koji su prikupili brojne dokaze.

Sagovornici lista naglašavaju da hapšenjem terorističke grupe 15. oktobra i privođenjem Sinđelića nije stavljena tačka na ovu priču i da je pitanje dana kada će i ostali osumnjičeni završiti u Spužu.

Za sada je izvjesno da se očekuje hapšenje dvojice ruskih nacionalista i političara jedne crnogorske opozicione partije, piše Pobjeda.

Izvor: Agencije