‘Tužni prioriteti’ Bosanskog Petrovca

Konstituiranjem novog saziva Općinskog vijeća u Bosanskom Petrovcu, izbori su dobili svoj pečat. Od 13 stranaka, koliko je izašlo na izbore, dvanaest je ušlo u lokalnu skupštinu.

Koliko su stranački principi različiti od jedne razine vlasti do druge, govori i činjenica da su koaliciju u ovoj općini formirali SNSD Milorada Dodika i SDA te da im se pridružila Demokratska fronta.

U Bosanski Petrovac poduzetnik Jusuf Arifagić donio je milijune eura kako bi pokrenuo gospodarstvo i otvorio stotine radnih mjesta.

Mjeseci prolaze, a ispunjenje obećanja općinskih vlasti da će osigurati sve što treba, još čeka.

‘Petrovac otišao daleko’

“Ljudi uz pomoć političkih lidera iznajme hektar ili dva zemljišta, a onda uživaju deset ili petnaest ili pedeset hektara. Državi se ne plaćaju koncesije, država se pljačka, a oni koji istinski žele da rade, da obezbijede hranu za 500 ili hiljadu grla, vrlo teško dolaze do zemlje”, kaže Arifagić.

Načelnik Općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić kaže da u ljudima poput Arifagića, vidi spas za ovu općinu, izvještava reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović. 

Kao neovisni kandidat osvojio je još jedan mandat pa od vijeća traži jači angažman i kada je u pitanju gospodarstvo i kada je riječ o infrastrukturnim projektima.

“Ne budu li isto išli, nemojte misliti da je neka prijetnja, imat će problem sa mnom. Petrovac je otišao daleko od onog što je bio”, kaže Hujić.

Zbog deficita u proračunu i sam je bio na udaru kritika. Prostorije Općine pretresali su policijski inspektori.

“Ako imaju neki problem sa mnom, to je što ne kradem i što ne zapošljavam rodbinu”, komentira Hujić.

U ovoj lokalnoj zajednici živi 54 posto Srba, 43 posto Bošnjaka. No, taj omjer nije odredio ishod lokalnih izbora, pa petrovačko Općinsko vijeće ne liči niti na jedno drugo.

Od trinaest stranaka koje su izašle na izbore, sve osim jedne ušle su u zakonodavnu vlast.

“Srpski narod se dosta manje zapošljavao u Petrovcu nego domaćin. Nemamo ništa protiv, ali ipak je to većinski narod i moramo mu davati pažnju pri zapošljavanju”, kaže Svetko Dukić iz SNSD-a.

Svaka od dvanaest stranaka ima svoje prioritete. Iako se značajno razlikuju, SNSD i SDA, uz podršku Demokratske fronte, formirali su većinu.

Zbog ranijih neslaganja s načelnikom, mnogi pitaju može li prvi čovjek Općine dočekati ne samo kraj mandata, već i kraj godine.

Tužni prioriteti Općine

“Pa to bi bilo stvarno smiješno i sramota da idemo u smjenu čovjeka koji je dobio preko 2.000 glasova”, smatra Midho Hidić iz SDA.

“Ne smatram da je to vrsta koalicije, više kao jedan ispravan potez jer su te stranke izašle s programom rada”, kaže Rusmir Mujadžić iz Demokratske fronte.

Načelnik više puta ponavlja kako su prioriteti ove općine tužni jer se odnose na gradnju puteva, elektrifikaciju i ono što je općina davno morala imati.

Vjeruje da su u zakonodavnoj vlasti svjesni toga.

Izvor: Al Jazeera