Slovenija postavlja novu ogradu na granici sa Hrvatskom

Premijer Slovenije je rekao kako Unija mora ostati otvorena i humana, ali i istovremeno sprečavati nelegalni prelazak granica (EPA)

Premijer Slovenije Miro Cerar izjavio je danas kako ta država postavlja novu ogradu na granicu sa Hrvatskom kako bi spriječila eventualni nekontrolirani dolazak novih izbjeglica i migranata i najavio kako će kontrola granica biti strožija, prenose agencije.

Cerar je rekao kako se mijenja dosadašnja žičana ograda i postavlja nova, od panela, jer je „manje opasna“, ali i zbog, kako je rekao, veoma lošeg iskustva od prošle godine kada su migranti nekontrolirano dolazili preko zelene granice iz Hrvatske.

„Nije bilo moguće kontrolirati ih niti usmjeravati taj migrantski tok i nuditi im odgovarajuću pomoć. S tehničkim ogradama usmjeravamo potencijalne migrante na određene tačke ulaska, na kojima će biti sprovođena šengenska kontrola, jer Slovenija mora poštovati pravila i odlučivati ko može ući“, kazao je šef slovenske Vlade.

Susret u Beogradu

On je, na konferenciji za medije poslije zajedničke sjednice vlada Slovenije i Srbije u Beogradu, dodao i kako je činjenica da postoji mogućnost da se migrantski tokovi povećaju, naročito ukoliko dogovor Europske unije i Turske ne bude ostvaren.

„Ta realna mogućnost postoji i zato moramo biti spremni na teške scenarije. Slovenija će morati provoditi krajnje strog režim na granici sa Hrvatskom, kao što Austrija već to čini na svojim granicama“, rekao je Cerar.

Dodao je i kako EU napreduje u traganju ka jedinstvenoj politici prema izbjegličkoj i migrantskoj krizi i morat će zauzeti čvrst stav.

Premijer Slovenije je rekao kako Unija mora ostati otvorena i humana prema onima koji bježe iz država u kojima se krše ljudska prava, ali i istovremeno sprečavati nelegalni prelazak granica.

Efikasna kontrola

Kako je objasnio, EU mora organizirano provoditi nadzor nad migrantima jer bi, u protivnom, moglo doći do sigurnosnih problema.

„Mnogi migranti se ne uspijevaju uklopiti na odgovarajući način i u naša društva. Zato je važan korak da EU polako shvata koliko je značajna efikasna kontrola vanjskih granica, poput Bugarske, Grčke i Italije“, rekao je Cerar te dodao kako će krajem godine na terenu početi funkcionirati Europska agencija za upravljanje operativnom saradnjom na vanjskim granicama članica EU (Frontex).

Prema njegovim riječima, važna je implementacija ugovora između EU i Turske, ali ako dođe i do kašnjenja, potrebno je nastaviti pregovore kako se taj proces ne bi zaustavio.

„To radimo u dobroj vjeri da ćemo zajedno savladati te migrantske tokove“, rekao je Cerar.

Izvor: Agencije