Crna Gora od Srbije traži izručenje zločinca

Vuković je u Hagu 2001. osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnih zločina (EPA)

Crnogorsko Ministarstvo pravde zatražilo je od Beograda izručenje bosanskohercegovačkog državljanina Zorana Vukovića, osuđenog na 20 godina zatvora zbog ubistva tročlane porodice Klapuh iz Foče 6. jula 1992. godine.

Molbom Ministarstva pravde od 18. januara zatraženo je izručenje osuđenog Vukovića, a odluku da li će taj zahtjev biti realiziran donijet će nadležni organi u Srbiji, navodi se u odgovoru Ministarstva pravde dostavljenim podgoričkoj Pobjedi.

Vuković je gotovo mjesec dana u ekstradicijskom pritvoru, prenosi Tanjug.

Lisisce na ruke stavile su mu srbijanske vlasti 25. decembra uvečer na graničnom prelazu Kotroman, kada je iz Bosne i Hercegovine ušao u Srbiju.

Međunarodna potjernica

Kontrolom je utvrđeno da je Crna Gora za Vukovićem raspisala međunarodnu potjernicu.

Vuković je, zajedno s Jankom Janjićem, Radomirom Kovačom, Zoranom Simovićem i Vidojem Golubićem, 1992. godine bio pripadnik specijalnog odreda “Dragan Nikolić” Vojske Republike Srpske.

Istraga je pokazala da su peterica optuženih 6. jula 1992. godine na teritoriji Crne Gore na svirep način ubili tročlanu porodicu Klapuh iz Foče.

Utvrđeno je da su za novac prebacili porodicu Klapuh iz Bosne i Hercegovine u Crnu Goru.

Kada su, 6. jula prošli carinu i stigli nadomak brane Mratinje, zaustavili su se kod Mosta “Obrada Cicmila” i iz vozila izveli tročlanu porodicu.

U Hasana Klapuha ispalili su hitac u potiljak, dok su u Feridu i Senu pucali iz automatske puške, a zatim ih sve troje gurnuli niz liticu duboku skoro 100 metara.

Obdukcijom je utvrđeno da su Ferida i njena kćerka izdahnule tek nakon dva do tri sata.

Zoran Vuković, Janko Janjić, Radomir Kovač i Zoran Simović osuđeni su na po 20 godina zatvora, dok je Vidoje Golubić dobio osam mjeseci zatvora “zbog neprijavljivanja krivičnog djela”.

Iako je optužnica petorku teretila da su počinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, sud ih je osudio za krivično djelo ubistvo iz koristoljublja.

Presuda u Hagu

Tri godine kasnije, nakon žalbe Tužilaštva, Krivično vijeće preinačilo je 1996. godine prvostepenu presudu, uz obrazloženje da “za definiranje krivičnog djela ratnog zločina nije važno da li se dogodilo na teritoriji zahvaćenoj ratom, već da je u vezi s ratom”.

Vukovića je Međunarodni krivični sud za ratne zločine za bivšu Jugoslavije 2001. osudio na 12 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti (silovanja i mučenja), počinjene protiv civilnog bošnjačkog stanovništva u opštini Foča tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Zoran Vuković je optužen zajedno s Dragoljubom Kunarcem, Radomirom Kovačem, Draganom Zelenovićem, Gojkom Jankovićem, Jankom Janjićem, Radovanom Stankovićem i Draganom Gagovićem za zločine protiv čovječnosti, uključujući sistematska silovanja djevojčica i žena.

Nakon odslužene dvije trećine kazne, Vuković je pušten na slobodu 2008. godine.

Izvor: Agencije