Papa Franjo: Vidioci ne pripadaju kršćanstvu

Komisija od šest kardinala prošle godine predala je Vatikanu izvještaj o Međugorju, a papa će donijeti odluku o njegovom statusu (Getty Images)

„Blizu smo da donesemo odluku o Međugorju“, rekao je papa Franjo odgovarajući na pitanja novinara na povratnom letu iz Sarajeva za Rim, navodi se na internetskoj stranici Vatikana, prenose italijanski mediji.

„Što se tiče pitanja Međugorja, papa Benedikt XVI sazvao je komisiju kojom je predsjedavao kardinal Camilio Ruini. Oni su istraživali i kardinal Ruini mi je predao studiju koju su uradili nakon nekoliko godina rada, ne znam, možda tri ili četiri godine. Uradili su dobar posao“, kazao je papa.

Dodao je da mu je kardinal Gerhard Muller, prefekt Kongregacije za nauk vjere, rekao da će imati sastanak posvećen ovom pitanju.

„Blizu smo da donesemo odluku. Onda će odluka biti saopštena“, odgovorio je na pitanje novinara.

Komisija od šest kardinala još prošle godine predala je Vatikanu svoj izvještaj o Međugorju, te je sada na papi da donese odluku o njegovom statusu.

Međutim, analitičari navode da je poglavar Katoličke crkve već na neki način izrazio šta misli o ‘međugorskom fenomenu’.

Tako je na misi održanoj danas u Domu svete Marte u Vatikanu, na kojoj je govorio o kršćanskom identitetu, kritikovao vidioce, a mnogi analitičari smatraju da se to odnosi na Međugorje.

Papa je rekao da postoje „oni koji uvijek traže ‘novinu’ u svojim kršćanskim identitetima“.

„Oni kažu: Gdje su ti vidioci koji nam mogu reći koju će tačno poruku Naša Gospa poslati u 16:00 sati ovo poslijepodne?“, našalio se.

„Ne može to tako. I još žive od toga. To nije kršćanska vjera. Posljednja Božija riječ se zove Isus Krist i ništa više od toga”, rekao je, prenosi La Repubblica.

‘Šefica poštanske službe’ 

Inoslav Bešker, novinar i dopisnik zagrebačkog Jutarnjeg lista iz Rima, ranije je za Al Jazeeru govorio o stavu Vatikana prema Međugorju.

„Papa Franjo sam je rekao da ‘Bogorodica nije šefica poštanske službe da stalno šalje poruke’.“

“Tu je mislio na Međugorje, jer nigdje drugdje, tako da kažem, ne ‘stiže’ toliko Gospinih poruka. Ljudi s kojima sam ja razgovarao su poprilično tužni što su te poruke sročene prilično banalno, kao da ih je sročio netko tko se tek kandidirao da postane vjeroučitelj.”

Međutim, naglasio je da mu se čini da je Sveta stolica svoj stav o Međugorju na određen način već izrazila, između ostalog u pismu koje je Kongregacija za nauk vjere sa potpisom kardinala Gerharda Mullera poslala prije dvije godine.

“Zapravo se u tom pismu obeshrabruju svi susreti gdje bi se međugorski vidioci pojavljivali”, objašnjava.

 Tako su nedavno zabranjena predavanja nekoliko “vidioca” u različitim zemljama.

Vidioci, djeca koja su 1981. navodno doživjela ukazanja u Međugorju, više od 30 godina tvrde da im se Gospa javlja na različitim mjestima.

Međugorje godišnje posjeti između milion i dva miliona vjernika iz cijelog svijeta.

Izvor: Al Jazeera