Đuriću 40 godina za ubistvo Tijane Jurić

Ðurić je proglašen krivim i osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u koju će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru (Arhiva)
Ðurić je proglašen krivim i osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u koju će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru (Arhiva)

Dragan Ðurić danas je osuđen na kaznu zatvora od 40 godina za pokušaj silovanja i ubistvo Tijane Jurić, javila je agencija Tanjug.

Ðurić je proglašen krivim i osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u koju će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Sudsko vijeće kojim je predsjedavala sudija Gordana Kojić jednoglasno je odlučilo da je Ðurić smanjeno uračunljiv, ali ne u bitnoj mjeri i da je kriv za pokušaj silovanja i teško ubistvo.

Zbog toga mu je za pokušaj silovanja izrečena kazna od 12 godina, a za teško ubistvo od 40 godina što čini jedinstvenu kaznu od 40 godina, ujedno najveću moguću u pravosuđu Srbije.

Kojić je, obrazlažući presudu, detaljno analizirala cijeli događaj na osnovu Ðurićevog priznanja, istakavši i da je on upotrebljavao silu od prvog kontakta.

Svrha kažnjavanja

Prema njenim riječima, Ðurić je radio sve što je htio i mogao, a njegov umišljaj nije bio usmjeren na savladavanje otpora već na lišavanje života čime je odbačena teza odbrane da se ovdje radi o pokušaju silovanja sa smrtnom posljedicom.

Kojić je također rekla da je sudsko vijeće imalo u vidu sve olakšavajuće okolnosti, ali da one u ovom slučaju nisu mogle imati utjecaja na smanjenje kazne. 

Ona je dodala kako na donošenje presude odnosno opredjeljivanje kazne nije imao utjecaj pritisak javnosti, već da se svrha kažnjavanja jedino može ispuniti najstrožom kaznom.

„Svako nasilno oduzimanje života je tragedija, a još veća je kada je u pitanju ovako mlada osoba“, rekla je Kojić.

Ðurić je dužan da nadoknadi troškove postupka a odbrana ima pravo žalbe na presudu.

Izvor: Agencije


Povezane

Dva ubistva maloljetnica u Srbiji u samo nekoliko dana. Kako zaštititi djecu? Da li je zakon dovoljno oštar da kazni počinioce? Šta je sa inicijativama za uvođenje kastracije? Dvije djevojčice, Tijana Jurić i Ivana Podraščić, ubijene su krajem jula i početkom augusta ove godine u Srbiji. Jedan od počinilaca već je u prošlosti počinio slična […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO