Sindikati BiH protiv izmjena zakona o radu

Pregovarački tim Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine i izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda u Sarajevu su razgovarali o ekonomskim reformama.

U fokusu je bio novi prijedlog izmjena Zakona o radu. MMF u okviru tog zakona traži ograničavanje kolektivnih ugovora na tri godine.

Sindikat insistira na nekim drugim reformama, borbi protiv kriminala, sive ekonomije i socijalnom zbrinjavanju radnika, javlja Nadina Maličbegović, novinarka Al Jazeere.

Godinama traju borbe za radnička prava u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i drugim gradovima. Protesti se održavaju zbog neisplaćenih plata i neuvezanog radnog staža.

Sindikati tvrde da ni s novim Zakonom o radu stanje neće biti bolje. Protive se ukidanju ugovora na neodređeno vrijeme, ograničavanju kolektivnih ugovora na tri godine, smanjenju otkaznog roka i umanjenju otpremnina.

Sve što traži od bh. entiteta Republike Srpske, MMF traži i od drugog bh. entiteta Federacije BiH. Pa tako vlast u tom entitetu i nema mnogo izbora.

“Mi do kompromisa moramo, inače ostajemo na ovim pozicijama. Ako smo zadovoljni s tim, onda ih ne trebamo ni mijenjati”, poručio je federalni premijer Fadil Novalić.

Zastarjeli zakon

Važeći zakon smatra se zastarjelim. Od novog očekuju da ublaži posljedice ekonomske krize i rastereti privredu.

“Novi zakon o radu bit će usvojen onda, kažu, kad se dogovore sindikat radnika i poslodavci. Zajednička želja je da taj dogovor bude postignut u roku od dva mjeseca, ali je zajednički problem što su stavovi potpuno različiti”, javlja Maličbegović.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović je rekao: “Mi smo za to da pregovaramo i ja sam rekao da u našem vrhu stoji socijalni dijalog.”

“Nikad se nećemo dogovoriti. Zato što Sindikat zastupa svoje stavove, mi zastupamo svoje stavove, i kad bi Sindikat pristao na takva rješenja, morali bi svi dati ostavke”, ocijenio je Mladen Pandurević, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Poslodavci u Federaciji tvrde da su gubici u budžetu toliki da bez tranše MMF-a, ovaj entitet jednostavno ne može funkcionirati.

Pandurević je dodao: “Mi samo tražimo pravo da možemo lako otpustiti neradnika, onog koji krade, onog koji neće da radi, koji čini štetu. Niko se neće riješiti dobrog radnika, u to budite ubijeđeni.”

“Sindikat ne da se boji, nego zahtijeva da ni jednog dana ne budemo bez kolektivnih ugovora. I tu stavljam tačku”, poručio je Bajramović.

Donošenje novog Zakona o radu smatra se jednim od najkrupnijih sistemskih pitanja u Bosni i Hercegovini. Rješavat će ga entiteti odvojeno, uz podršku socijalnih partnera ili bez nje. Alternative, kažu, nema.

Izvor: Al Jazeera