Parlamenti u BiH će sutra imenovati ministre

Za utorak je sazvana i treća hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (Al Jazeera)

Na sjednici Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja će biti održana sutra, trebala bi biti imenovana nova entitetska vlada.

Međutim, iz Demokratske fronte – jedne od članice vladajuće koalicije – očekuju da se istovremeno imenuje i Vijeće ministara BiH.

Do večernjih sati SIPA nije završila provjeru kandidata za državne ministre.

Za sutra su zakazane i dvije izvanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Na jednoj bi trebao biti usvojen budžet za ovu godinu, a na drugoj – potvrđen saziv spomenute nove Vlade.

Milan Dunović iz Demokratske fronte, stranke kojoj pripada potpredsjednik Federacije BiH koji treba dati saglasnost za novu vladu, podsjeća:

“Napominjemo da su stranke koje čine parlamentarnu većinu kao uvjet za formiranje vlade navele da se u isto vrijeme formiraju i Vlada FBiH i Vijeće ministara. Izražavamo nadu da će se stranke ovaj put držati dogovora kako bi se ispunili preduvjeti za imenovanje nove vlade i Vijeća ministara u isto vrijeme, a nakon što SIPA obavi nužne zakonske provjere za novi saziv Vijeća ministara”.

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine trebala bi biti održana u popodnevnim satima, najavljeno je iz te institucije. 

Na dnevnom redu sjednice naći će se i budžet Federacije za 2015. godinu.

“Neophodno je da se odazove što više delegata radi kvalitetnijeg foruma. Trebaju biti spremni za sjednicu ukoliko budu ispunjeni svi uvjeti izglasavanja budžeta Federacije za 2015. godinu”, rekao je sekretar Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Izmir Hadžiavdić.

Provjere kandidata još traju

Ujedno je za sutra sazvana i treća hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a jedina tačka dnevnog reda je potvrđivanje odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića o imenovanju ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine SBiH Šefik Džaferović rekao je agenciji Fena da su dobijena uvjeravanja predsjedavajućeg Vijeća ministara da će Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), s obzirom da je Centralna izborna komisija BiH završila svoj dio posla, završiti svoje aktivnosti najkasnije sutra do 9:00 sati.

Taj izvještaj će biti predan predsjedavajućem Vijeća ministara nakon čega će njegova odluka sa svim materijalima biti dostavljena u Predstavnički dom, prvo Komisiji za pripremu izbora Vijeća ministara, a onda i zastupnicima Predstavničkog doma.

Provjere koje obavlja SIPA u vezi s predloženim kandidatima za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH još traju.

“Provjere su i dalje u toku i javnost će biti blagovremeno informirana po njihovom okončanju”, kazala je glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić.

Podsjetila je da je zakonski rok za provjeru kandidata 30 dana, te da je zahtjev u vezi s tim u  SIPA-i zaprimljen 19. marta.

Izvor: Al Jazeera i agencije