Film potaknuo silovanu Bošnjakinju da upozna sina

U BiH je tokom rata silovano blizu 30.000 žena (Ricardo Dias / EyeEm)

Majka iz Bosne i Hercegovine pristala je da se susretne sa sinom kojeg je rodila nakon što je bila silovana u ratu, nakon što je čitala o filmu snimljenom o sinu, 22-godišnjem mladiću, i njegovoj potrazi za biološkim roditeljima, rekao je režiser filma u četvrtak.

Režiser Šemsudin Gegić je kazao da ga je žena, Bošnjakinja koja živi u Sjedinjenim Američkim Državama, pozvala nakon što je vidjela članak koji je Reuters objavio o premijeri Gegićevog filma u BiH.

“Ovo me je veoma iznenadilo”, rekao je Gegić Reutersu. “Pozvala me iz Sjedinjenih Američkih Država i rekla da je spremna da se susretne sa Alenom, a pristala je da snimim njihov susret”.

Gegić je rekao da mu je ona rekla: “Ne želim nikakav grijeh na svojoj duši”.

Majku Alena Muhića su navodno više puta silovali vojnici bosanskih Srba početkom rata u BiH, nakon čega je rodila sina kojeg je zatim napustila.

Ona je svjedočila kao zaštićeni svjedok na suđenju i njeno ime se ne smije objavljivati.

Gegićev drugi dokumentarni film o Muhiću, “Stupica nevidljivog dječaka”, dokumentira njegov bolni pokušaj da pronađe i upozna roditelje, u čemu nije uspio.

Stigma rođenih

Film se suočava sa stigmom koja još okružuje Bosance i Hercegovce rođene uslijed silovanja tokom rata, ratnog zločina u kojem je, kako se vjeruje, silovano gotovo 30.000 žena tokom rata u BiH.

Film je premijerno prikazan u ponedjeljak u Muhićevom rodnom gradu Goraždu, na istoku BiH.

Film prikazuje kako Muhić, koji je usvojen, posjećuje majčinu sestru, koja mu govori kako je njegova majka patila zbog silovanja i da nije u mogućnosti da ga vidi.

Muhić nije bio dostupan za komentar. Gegić je kazao da je Muhić rekao da mu treba vremena da apsorbira informaciju o promjeni mišljenja njegove majke.

Prema asocijaciji za žene silovane u ratu, “Žene – Žrtve rata”, registrirano je 62 Bosanaca i Hercegovaca koji su rođeni nakon silovanja njihovih majki tokom rata.

U dokumentarnom filmu prikazano je kako je Muhićev otac osuđen 2007. za silovanje, ali je oslobođen nakon žalbe, uz uvjet da se mora susresti sa Muhićem ako on to zatraži. Muhić to želi, ali njegov otac odbija da se pojavi na dogovorenim susretima i izbjegavao je svaki dosadašnji kontakt.

Izvor: Agencije