Njemačka hitno vraća 4.000 bh. državljana

Njemačke vlasti su napravile spisak država za koje se ističu da su sada sigurne za život (EPA)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zaprimilo je inicijativu Njemačke za hitni povrat gotovo 4.000 bosanskohercegovačkih državljana koji u toj zapadnoevropskoj zemlji imaju status lažnih azilanata, odnosno ekonomskih migranata.

Prema navodima Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH, riječ je o ubrzanoj proceduri deportacije, a Bosna i Hercegovina će prihvatiti svoje državljane jer je kao zemlja to i obavezna.

“Dobili smo zahtjev i inicijativu Njemačke za povrat naših državljana koji imaju status lažnih azilanta, da ih prihvatimo na osnovnu hitnog evropskog putnog lista u smislu da to ide u ubrzanoj proceduri. Njemačka se želi riješiti lažnih azilanata i mi smo donijeli odluku na Vijeću ministara BiH. Činjenica je da ćemo u skorije vrijeme primiti gotovo 4.000 naših državljana iz Njemačke. Mi smo obavezni prihvatiti te ljude, jer su to naši državljani”, kazao je Mektić.

Njemačka je prije mjesec dana počela sa protjerivanjem tražitelja azila koji dolaze iz balkanskih država, a pritom ne ispunjavaju uvjete za azil.

Usvojila je prethodno set strožih zakona, na osnovu kojih će tu državu napustiti veliki broj ljudi sa Balkana koji su tražili azil.

Vlasti su napravile spisak država za koje se ističe da su sada sigurne za život, no borci za ljudska prava ističu da će to ugroziti mnoge ljude koji će biti prinuđeni da se vrate u zemlje iz kojih su došli.

Prekogranična saradnja

Kako bi se utvrdile što efikasnije mjere za borbu protiv prekograničnog kriminala, ali i nelegalnih migracija, u Sarajevu je počeo dvodnevni Ministarski forum pravosuđa i unutrašnjih poslova EU – Zapadni Balkan.

Resorni ministri Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore sa predstavnicima Evropske unije trebali bi da razmatraju modalitete za efikasniju regionalnu saradnju. Tom prilikom, Crna Gora i Bosna i Hercegovina potpisale su Protokol o prekograničnom nadzoru.

“Danas imamo bilateralni sporazum između dva ministarstva kojim smo na određeni način ojačali i stvorili mehanizme da osnažimo konvenciju o policijskoj saradnji koja se tiče granice, bolje borbe protiv svih vidova prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija”, rekao je ministar Mektić.

“Ovo je bila prilika da kroz ovaj protokol osnažimo konvenciju o policijskoj saradnji i dogovorimo mehanizme saradnje, a sve u cilju jačih institucionalnih veza”, dodao je Raško Konjević, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore.

Izvor: Al Jazeera i agencije