Sukob profašista i protivnika mise za Antu Pavelića

U bazilici Srca Isusova se već godinama održava misa za ustaškog vođu na dan njegove smrti (Goran Jakuš / Pixsell)

U centru Zagreba danas je došlo do fizičkog obračuna profašista i pripadnika inicijative Protiv fašizma koji su protestovali protiv mise zadušnice organizovane za ustaškog poglavnika Antu Pavelića.

Inicijativa Protiv fašizma organizirala je proteste protiv rehabilitacije njegovog lika i djela, a tokom njihovog okupljanja napala ih je grupa profašista, kazali su članovi Radničke fronte za Index.

Uoči početka mise i protesta ispred bazilike, prema riječima Marka Miloševića iz Radničkog fronta, koji je jedan od organizatora protesta, došlo je do fizičkog sukoba grupe antifašista i profašista, samo stotinjak metara od mjesta protesta.

Organizovan otpor

“Na nekoliko stotina metara odavde napala nas je grupa od 10-15 fašista i pokušala da dođe do slabijih dijelova naše povorke. Izmijenjene su šake i udarci. Gađali su nas metalnim kantama za smeće. Nisu očekivali organizovaniji otpor. Nakon razmjene udaraca povukli su se glavom bez obzira”, rekao je Milošević.

Ispred bazilike se uoči početka mise okupilo nekoliko desetina antifašista, koji su uzvikivali parole poput ”Ustaše i četnici, zajedno ste bježali””, dok su su im prilikom ulaska u crkvu neki odgovarali nacističkim salutiranjem i uzvicima “Sieg heil” i okupljene demonstrante nazivali Srbima, pjevajući ustaške pjesme.

U bazilici Srca Isusova se već godinama održava misa za ustaškog vođu na dan njegove smrti.

Izvor: Agencije