Vučić: Nema državnog udara, ne osjećam se ugroženo

Premijer Srbije Aleksandar Vučić smatra da nije bilo državnog udara i da ne postoji ni snage, ni volje za tako nešto, ali postoji namjera da se urušava Vlada, prenosi B92.

“Mediji i deo javnosti sve vreme polemišu sa jednim novinarom koji je lansirao tvrdnju o državnom udaru”, rekao je premijer Srbije.

“Novinar Dragan J. Vučićević je pre deset dana izneo neke stvari koje nisu sasvim istinite, državni udar je kada dolazi do promene vlasti iznutra. U ovom slučaju, ja ne mislim da je bilo državnog udara, ni snage, ni volje za to. Ovde postoji permanentna namera da se urušava Vlada Srbije, ali nije reč o državnom udaru”, rekao je Aleksandar Vučić za RTS.

“Ovo je najteža moguća optužba za konkretno krivično delo. Ja tog čoveka (Kornića) nisam nikada video. Ja sam tražio dodatno da odem na poligraf, protiv koga se vodi jedna strašna kampanja. A što se onda svi lažovi plaše detektora laži”, naglasio je premijer Srbije. 

Vučić je također kazao da neće “dozvoliti  da Srbija bude reketirana, da bilo ko ucenjuje”. “Dajte mi „Politiku“ i „Novosti“ kao što su radili za vreme vladavine DS-a“, rekao je on. “Govorim o marifetlucima vrha DS-a, Bogićevića, Rodića i Bjelopetrovića”, objasnio je Vučić, prenosi B92. 

Dan nakon što je objavljeno da je ugrožena sigurnost premijera Srbije Aleksandra Vučića, ne oglašavaju se ni tužilaštvo ni policija te države.

Na zahtjev Al Jazeere za dobijanje informacija o istrazi povodom prijetnji premijeru Vučiću, koje je poslala tužilaštvu i policiji, odgovor nije stigao. Ne zna se ni je li završeno ispitivanje osobe koja je privedena ispred Vučićeve porodične kuće, a za koju policija sumnja da je vršila nadziranje objekta.

Opozicija, s druge strane, optužuje premijera Srbije da širi paniku i uvodi strahovladu, javio je reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Sigurnost premijera Srbije Aleksandra Vučića podignuta je na najviši nivo. Vojska i policija navode da su spremni na sve sigurnosne izazove, a ministar odbrane kaže da će specijalne vojne jedinice „Kobre“ sačuvati premijera.

„Procene koje bezbednosne službe daju, pokazuju da je on najugroženija ličnost u ovom trenutku u Srbiji. Ta subordinacija svih naših bezbednosnih službi nam daje dovoljno podataka kojima se svakodnevno jedan štab bavi i, naravno, ne bih o detaljima svega toga“, kaže Bratislav Gašić, ministar odbrane.

Uhapšeni S.M. je, prema navodima policije, član „barsko-budvanskog kriminalnog klana“, a prethodno je bio pripadnik policija Srbije i Republike Srpske. Ipak, crnogorski ministar unutrašnjih poslova kaže da ga srpske kolege još nisu kontaktirale.

‘Pokušaj destabilizacije’

„Spremni smo da pomognemo ukoliko oni budu zainteresovani za neku informaciju koju im mi možemo ustupiti“, kaže Raško Konjević, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore.

Predstavnici vlasti jučer su saopćili da je u toku pokušaj destabilizacije Srbije nakon što je i u tabloidu Kurir objavljen tekst koji se poziva na krivičnu prijavu podnijetu protiv grupe u kojoj je bio i Vučić, a koja je željela, kako se navodi, ucjenama i zastrašivanjem oklevetati vlasnika Kurira Aleksandra Rodića.

To je i kulminacija sukoba tog tabloida sa predstavnicima vlasti, koji traje već mjesec, a u koji se uključio i drugi tabloid – Informer.

„Iza sukoba dva tabloida, očigledno stoje neke interesne grupe i govori se o ozbiljnim optužbama i pretnjama po život premijera, koje svakako treba istražiti. Političari ne bi trebalo da optužuju nekog da je kriv ili nevin pre nego što profesionalci urade svoj posao, a profesionalci ne bi trebalo da budu u pozadini političara kao ukras, nego da vode glavnu reč“, kaže Sonja Stojanović-Gajić iz beogradskog Centra za bezbjednosnu politiku.

Opoziciona demokratska stranka smatra da premijer Srbije i ministri zloupotrebljavaju službeni položaj i šire paniku zbog čega će protiv njih podnijeti krivičnu prijavu.

Također tvrde i da je ministar policije zloupotrebio i ponizio pripadnike elitnih jedinica policije, koji su bili scenografija tokom jučerašnje konferencije za novinare.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera