Vučić: Peti oktobar donio i dobre i loše stvari

Milošević se konačno tokom narednog dana obratio javnosti kada je saopćio da je pretrpio izborni poraz (EPA)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas kako je 5. oktobar donio i politički dobre stvari, kao što je otvaranje prema svijetu, ali i veoma loše kao što je pljačkaška privatizacija i tajkunizacija Srbije i poručio kako treba ostaviti da historija donose sud o tom događaju.

„Ja ne volim da se bavim velikom ocenama, vidim da svi to vole. Bilo je nekih pozitivnih i nekih negativnih stvari, ostaviću istoriji da odlučuje“, rekao je Vučić novinarima u Požarevcu.

On je dodao kako mu je jedino žao zbog toga kako su se neki ljudi nedolično ponašali linčujući pojedine ljude, a da danas mnogi to pokušavaju da zaborave.

„Imate politički dobrih stvari, kao što je otvaranje prema svetu, imate prilično lopovsku, pljačkašku privatizaciju, posle koje je usledila i tajkunizacija Srbije i to je bilo vrlo loše“, rekao je Vučić.

„Nikad stvari nisu crno-bele, već su u različitim nijansama sivog.“

Masovne demonstracije

Danas se navršava 15 godina od prelomnog 5. oktobra 2000. godine kada je, nakon masovnih demonstracija pristalica Demokratske opozicije Srbije (DOS), sa vlasti otišao dotadašnji predsjednik SRJ i haški optuženik Slobodan Milošević.

Masovna okupljana građana, na poziv lidera DOS-a, uslijedila su pošto je Izborna komisija osporila pobjedu kandidata DOS-a Vojislava Koštunice na izborima 24. septembra. Za centralno mjesto protesta određen je prostor ispred zdanja Doma Narodne skupštine.

Lideri DOS-a, ali i više drugih relevantnih činilaca, insistirali su da je Koštunica već u prvom izbornom krugu pobijedio protivkandidata Miloševića, dok je Izborna komisija saopćila da je kandidat DOS-a osvojio 49 posto glasova, zbog čega je najavljen naredni krug glasanja.

Prvaci DOS-a su to odbacili i uslijedio je poziv građanima na proteste, kao i na generalni štrajk koji je kulminirao protestom rudara u Kolubari. Paralelno s predsjedničkim izborima tog septembra 2000. održani su i izbori za tadašnju Saveznu Skupštinu i Skupštinu Vojvodine i na svima je nadmoćno pobijedio DOS.

Probijene barikade

Protest koji je zatim održan u centru Beograda bio je najmasovniji od početka 1990-ih godina. Između ostalog, u glavni grad Srbije su tog dana, 5. oktobra, došli organizovano i masovno građani iz unutrašnjosti koji su podržavali tadašnji DOS.

Iako je policija nastojala da nekako zaustavi ili omete kolone koje su se uputile ka Beogradu, sve su blokade na kraju bile probijene.

Masovni upad demonstranata u zdanje tadašnje Savezne skupštine, u više talasa, uslijedio je tog 5. oktobra negdje poslije 15 sati, kada je zauzeta i obližnja policijska stanica u Ulici majke Jevrosime, u kojoj je bilo smješteno odjeljenje MUP-a za opštinu Stari grad.

Paralelno je, u više naleta, došlo do napada na obližnju zgradu RTS-a, gdje je zapaljeno prizemlje, a požar se proširio i na sprat.

To popodne ispred zgrade RTS-a bit će upamćeno i po dolasku bageriste Džoa, koji se pridružio demonstantima uletevši u prizemlje zgrade u Takovskoj i tako postao jedan od simbola Petog oktobra. Policija je pružila otpor, koji je na kraju slomljen.

Između ostalog, iz pravca Takovske je do platoa između Skupštine i zgrade Televizije i Pošte pristigao i konvoj oklopnih vozila, u kojima su, kako se kasnije saznalo, bili pripadnici Jedinice za specijalne operacije Službe državne bezbednosti, ali oni nisu intervenirali.

Dvoje poginulih

Milošević se konačno tokom narednog dana obratio javnosti kada je saopćio da je pretrpio izborni poraz, čemu je prethodio njegov razgovor s Koštunicom.

Koštunica je 7. oktobra 2000. položio zakletvu pred poslanicima Savezne skupštine, koji su zasijedali u Sava centru.

Prema tada saopćenim zvaničnim podacima, Koštunica je na septembarskim izborima 2000. godine dobio 2.470.304, odnosno 50,24 posto glasova, a Milošević 1.826.799, ili 37,15 posto glasova.

Tokom petooktobarskih demonstracija povrijeđeno je više od 60 građana, a dvoje je izgubilo život, Jasmina Jovanović koja je poginula nakon što je pala pod bager i Momčilo Stakić, koji je doživio srčani udar.

Decembra iste godine uslijedili su vanredni republički izbori, na kojima je DOS osvojio gotovo dvije trećine glasova.

Izvor: Agencije