Ponovno otvoren granični prijelaz Horgoš 2

Simboličnim uklanjanjem ograda, ministri unutarnjih poslova Srbije i Mađarske, Nebojša Stefanović i Sandor Pinter, u četvrtak su ponovno za promet otvorili granični prijelaz Horgoš 2, koji je zbog izbjegličke krize bio zatvoren više od mjesec.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Stefanović je ocijenio kako je ovo primjer dobre suradnje dviju zemalja te da njihovi odnosi nisu samo riječi nego i konkretna djela.

On je rekao da izbjeglička kriza i dalje traje i da se izbjeglice istim rutama pokušavaju domoći Zapadne Europe.

“Očekujemo veće angažovanje zemalja EU jer je nemoguće da tranzitne zemlje preuzmu najveći deo tereta”, napomenuo je Stefanović.

Svi granični prijelazi u funkciji

Stefanović je naglasio da je potrebno međususjedske odnose održati na visokoj razini i važnost toga da stanovništvo ne trpi nikakve posljedice.

“Nama je najvažnije da tranzitni putevi ka zapadu, koji vode kroz Mađarsku, budu stalno otvoreni”, rekao je Stefanović, prenosi Tanjug.

Mađarski ministar policije je naveo da su, ponovnim otvaranjem Horgoša 2, svi granični prijelazi između dvije zemlje u funkciji.

On se zahvalio Stefanoviću na svim naporima uloženim da bi prijelazi bili otvoreni i rekao da je njihovo otvaranje ovisilo o dobroj suradnji dvije države, dva ministarstva i dvije policije.

Pinter je podsjetio da su na ovom prijelazu izbjeglice 16. rujna pokušali probiti granicu i ilegalno ući u EU.

“Nisu uzimali u obzir zakone Srbije, zakone Mađarske i regulative EU-a. Taj problem je zajednički zaustavljen, a posljedice dovedene u red”, rekao je Pinter.

On se složio sa Stefanovićem da zaustavljanje ilegalnih migracija ne ovisi o ove dvije zemlje.

“Uradit ćemo sve da očuvamo zakone Mađarske i zakone EU-a”, poručio je Pinter.

Potpuno zatvoren od 15. septembra

Granični prijelaz Horgoš 2 je najnoviji prijelaz između dvije zemlje, koji je pušten u promet prošlog proljeća.

Funkcionirao je sve do izbijanja izbjegličke krize, odnosno od stupanja na snagu novog, znatno oštrijeg Zakona o državnoj granici u Mađarskoj 15. rujna.

Nakon toga prijelaz je, zbog velikog broja izbjeglica, bio u potpunosti zatvoren.

Danas, od podne, ovaj prijelaz je otvoren za sve kategorije prometa koje ne mogu koristiti prelaz Horgoš 1 – pješake, bicikliste i poljoprivrednu mehanizaciju.

Granični prijelaz Horgoš 1 također je u rujnu nekoliko dana bio zatvoren za putnički i teretni promet, a otvoren je ponovno 20. rujna.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Službeni Zagreb je najavio da će ljude koji dolaze uglavnom sa Bliskog istoka i žele doći do bogatijih zemalja Zapadne Evrope, osobito Njemačke, preusmjeravati prema Sloveniji.

17 Oct 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO