Tomašić za ukidanje nacionalnih manjina

Pripadnici manjina koji imaju državljanstvo politički su Hrvati, kaže Tomašić (Al Jazeera)

Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Ruža Tomašić poručila je da bi trebalo ukinuti status nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Prema njenom mišljenju, pripadnici manjina koji imaju državljanstvo politički su Hrvati, a oni bez državljanstva su gosti.

Tomašić je rekla da ukoliko se ukine status manjina, nikome ne može biti ni bolje, ni gore, zato što je manjina ili pripadnik većinskog naroda.

Smatra da bi u tom slučaju svi bili ravnopravni, navodeći primjer kako predstavnici manjina ne bi glasali po preporuci nekoga iz Srbije ili druge strane države, već bi u Saboru branili interese Republike Hrvatske i svih njenih građana.

Pupovac: Neukost i naopakost

Predstavnici manjina oštro su reagirali na prijedlog Ruže Tomašić.

“Na djelu je s jedne strane neukost, a s druge strane je na djelu naopakost, koja proizlazi iz naopakosti političkih ideja koje su dovele do toga da u Hrvatskoj od 1941. pa naovamo imamo preko milijun i pol manje pripadnika manjina različite vrste.

Ako je to način ukidanja manjina, onda gospođa Tomašić i mi nećemo nikada razumjeti istu ideju političke nacije u državi u kojoj živimo”, poručio je Milorad Pupovac iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

Goran Beus Richembergh iz Hrvatskog narodnog saveza je kazao ako na ”takve ispade i skandale”, kao što je to ranije bio slučaj, predsjednik Hrvatske demokrazske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko reagira tvrdnjom da se radi o nezgodnom izražavanju, ”onda ja nemam ništa drugo reći osim da je gospođa Tomašić trbuhozborac HDZ-a i gospodina Karamarka”.

Izvor: Al Jazeera