Srbija: Traži se rješenje za franak

U Srbiji  još nema konkretnog prijedloga rješenja problema u kojem su se našle 22.000 građana sa kreditima indeksiranim u švicarskim francima.

U Narodnoj banci kažu da se čeka na prijedloge rješenja Udruženja banaka Srbije i da upravo od njih zavisi kakve će mjere preduzeti da bi se zaštitili interesi povjerilaca, dužnika, ali i finansijska stabilnost zemlje.

Međutim, iz Udruženja banaka upućuju klijente da se obrate svojim bankama i da tamo potraže rješenje.

Konkretni prijedlozi

Noćnoj mori dužnika u ‘švicarcima’ još se ne nazire kraj, barem ne dok iz Udruženja banaka Srbije na adresu centralne banke ne stignu konkretni prijedlozi.

„Narodna banka Srbije, Udruženje banaka Srbije, komercijalne banke rade na traženju rešenja za ovaj problem, čim budu modeli i predlozi gotovi, oni će biti saopšteni javnosti”, kazao je ministar finansija Srbije Dušan Vujović.

U javnosti se najviše spekuliše o dva modela, konvertovanju kredita u eure ili  produženju rokova za otplatu kredita za, u prosjeku, sedam godina.

Poznavaoci ekonomskih prilika kažu da je ključno pitanje na koji će se način raspodijeliti troškovi koji za sada padaju na teret dužnika.

„Moram da napomenem da država nije odgovorna za ovu situaciju u smislu finansijskih odnosa između banke i klijenta, ali opet ne može da prođe pored ovoga  zatvorenih očiju zato što je to 22.000 kredita, odnosno 22.000 porodica koje su finansijski ugrožene“, kazao je Dušan Uzelac sa portala Kamatica.

Mehanizmi raspodjele

Uz to, ukazuje Uzelac, u Srbiji još ne postoje mehanizmi raspodjele odgovornosti između banaka i klijenata.

 „U najgorem mogućem scenariju, građani bi mogli da kažu – ‘nemam od čega da platim’, banka dođe, aktivira hipoteku i naplati deo kredita pošto je to preraslo tu vrednost te nekretnine, opet duži korisnika kredita za još neki iznos, on opet kaže ‘ja stvarno nemam od čega’ i tu se postavlja pitanje i niko ne zna da odgovori na to pitanje – šta onda? Da li on ide na sud, da li ga tuže do kraja, da li ide u zatvor što nema da plati banci ostatak“, kazao je on.

Jedino što je u ovom trenutku izvjesno je da fiksiranja kursa švicarckog franka neće biti, što je nedavno potvrdio i premijer Aleksandar Vučić

„Prema podacima NBS, krediti građana i privrede vezanih za švajcarac teški su blizu 1,1 milijardu franaka, od kojih čak milijardu franaka čine krediti građana. Pod kakvim uslovima će nadalje otplaćivati svoja kreditna zaduženja, trebalo bi da bude poznato tokom sledeće nedelje, kada bi u Narodnoj banci, trebalo da bude održan sastanak predstavnika centralne banke, Udruženja banaka Srbije i udruženja građana“, izvijestila je reporterka Al Jazeere Anne Marie Ćurčić.

Izvor: Al Jazeera