Bela Palanka – među najsiromašnijim u Srbiji

Opština Bela Palanka na jugoistoku Srbije jedna je od najsiromašnijih, petina stanovnika je bez posla, a pojedine radnje izgledaju kao da ste se vratili 30-ak godina u prošlost.

Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović pronašao je u Beloj Palanci neke od najjeftinijih proizvoda u državi te posjetio frizerski salon koji već godinama drži Svetislav Ćirić.

U opštini koja spada u grupu devastiranih, Ćirić pamti bolje dane, ne žali se mnogo, ali priznaje da promet opada već godinama.

“Stvarno je veoma teško, radi se, ali rade državne ustanove i privatne prodavnice. Preduzeće nijedno ne radi u Palanci. Otkako ne radi, opao je posao sigurno za 40-50 odsto. Još malo do penzije, možda još 5, 6, 7, 8 godina. Ne znam kakvi će zakoni sve da izađu”, kaže Ćirić.

Svjestan je teške situacije, pa ponekad sugrađane šiša i besplatno.

“Ima toga koliko hoćete. Ako neko nema para i ne naplatim. Ponudi nešto i ja kažem da ne treba. Neko može i ‘na recku’, i ne vrati se više. Ode kod drugoga. Neko i plati, vrati i tako”, dodaje Ćirić.

Najjeftinija hrana u Srbiji

Pojedine zanatlije ponosno ističu da u njihovim radnjama kupuju generacije iste porodice, a izgleda da se ni cijena robe godinama ne mijenja, pa onima koji u Belu Palanku dođu sa strane, gotovo nestvarno djeluje kada vide da sladoled i limunada koštaju po 15 eurocenti.

“U Beloj Palanci možete kupiti verovatno najjeftiniju pljeskavicu u Srbiji. Košta samo 30 evrocenti, prilozi su besplatni, a lepinja se dodatno plaća još 15 evrocenti”, javlja Kosanović.

Tajna tako niske cijene, kako rekoše u jednoj roštiljnici, jeste u vlastitom uzgoju stoke i preradi mesa, no dodaju da narod nema novca i da je kupaca manje nego ranije.

I lokalna vlast ukazuje na isti problem i kažu kako bi sa samo nekoliko stotina novih radnih mjesta, preporodili Belu Palanku. Investitore je teško pronaći.

“Vrlo je teško raditi u ovakvim uslovima. Svakog petka imamo otvorena vrata ili otvorene sate, gde građani dolaze na razgovor na sastanak kod mene i 90 odsto ljudi traže posao. To je jednostavno najveći problem sa kojim se mi susrećemo. Inače spadamo u red najnerazvijenijih opština, čak u red ona 22 devastirana područja i vrlo je teško raditi u takvim uslovima”, ukazuje Goran Miljković, predsjednik opštine Bela Palanka.

Na području Bele Palanke prosječna plata je blizu 230 eura, ali je od 12.500 tamošnjih stanovnika bez posla njih 2.500 radno sposobnih.

Izvor: Al Jazeera