Izbor predsjednika Skupštine Kosova neustavan

Ustavni sud Kosova je donio odluku da se izbor Ise Mustafe za predsjednika Skupštine Kosova proglasi neustavnim i nevažećim te mora biti ponovljen.

U obrazloženju Suda se navodi da je prekršena procedura pri izboru predsjednika i da kandidat nije bio iz najveće parlamentarne skupine.

Ustavni sud je priopćio da je u četvrtak, 21. kolovoza, vijećao i glasovao o slučaju koji se odnosi na ocjenu ustavnosti izbora predsednika Skupštine od 17. srpnja 2014. godine, prenosi Anadolija. 

Ustavni sud: Zahtjev DPK-a prihvatljiv

Zahtjev Sudu su 18. srpnja podnijeli zastupnici Demokratske partije Kosova (DPK). Ustavni sud je jednoglasno odlučio proglasiti zahtjev prihvatljivim.

Cijeli tekst Presude bit će dostavljen stranama, objavljen na web-stranici Suda i u Službenom listu u dogledno vrijeme.

U Ustavnom sudu Kosova je u četvrtak održana javna rasprava o zahtjevu Demokratske partije Kosova (DPK) da se ispita ustavnost izbora Ise Mustafe za predsjednika Skupštine Kosova.

Mustafa je na konstitutivnoj sjednici Skupštine 17. srpnja izabran sa 65 glasova od 83 prisutna zastupnika Skupštine Kosova, kao kandidat postizborne koalicije LDK-AAK-Nisma.

Suspendirani izbor Mustafe i rad Skupštine

U međuvremenu, Ustavni sud je suspendirao izbor Mustafe za predsjednika Skupštine, kao i rad Skupštine.

Ustavni sud je, kako je tada priopćeno, takvu odluku donio povodom zahtjeva Xhavita Halitija i 29 drugih zastupnika Skupštine Kosova iz Demokratske partije Kosova premijera Hashima Thacija u vezi s ustavnosti izbora novog predsjednika Skupštine.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima 8. lipnja, DPK je osvojio najviše glasova, 30 posto, i smatra da je jedini koji može predložiti kandidata za predsjednika Skupštine i mandatara nove Vlade.

Oporbeni blok LDK-AAK-Nisma, čiji je kandidat za premijera Ramush Haradinaj, tvrdi da ima parlamentarnu većinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije