Mostar: Opiranja prijedlogu OHR-a

Prijedlog OHR-a o novim izbornim pravilima za Mostar, koja bi se morala donijeti  u roku od dva mjeseca, vodeće stranke u tom gradu nisu najbolje dočekale.

Posebno im se opire SDA, koja OHR optužuje za obmanu. U međuvremenu, Mostar živi bez Gradskog vijeća.

Turizam i ugostiteljstvo su jake gospodarske grane Mostara. Radno vrijeme ugostiteljskih objekata regulira Gradsko vijeće.

Sada kad ga nema, ne može se produžiti rad objekata za, primjerice, kasne utakmice Svjetskog prvenstva. Stvar je, na molbu samog gradonačelnika, spašavala policija.

Policija ureduje radno vrijeme

“Procijenili smo da vlada ogroman interes za utakmice BiH i Hrvatske. U tom smislu smo pokazali fleksibilnost, da zabrane ne bi izazvale revolt navijača”, kaže Srećko Bošnjak.

Nema tko produžiti radno vrijeme ugostitelja ni za, primjerice, predstojeće skokove sa Starog mosta, koji u Mostar privuku mnoštvo posjetitelja.

“Do 11 sati se radi, to je premalo. Vruće je, posebno za turiste koji nisu na to naviknuti”, kaže turistička radnica Maja Fišić.

To da radno vrijeme ureduje policija jednostavno nije dobra poruka, smatraju u turističkoj zajednici.

“Desilo se to što se desilo. Nije dobro. Treba tražiti način kako to prevazići. Što prije to bolje”, kaže Andrija Krešić iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona.

A prevazići se mnogi problemi mogu tek izborima.

“Posljednji izbori u Mostaru održani su 2008. U međuvremenu, Grad je dobio novu vijećnicu, ali u njoj nema novih vijećnika. Potrebna su nova izborna pravila za njihov izbor. Prijedlog OHR-a nije dočekan s oduševljenjem”, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Posebice u Gradskom odboru SDA.

“Ovo što radi OHR, on vara naivne građane. Za nas je neprihvatljivo i mi ga s gnušanjem odbacujemo”, kaže Zijad Hadžiomerović iz SDA.

Političke podjele uoči izbora

Prijedlog da tri većinski bosnjačke i tri većinski hrvatske izborne jedinice u Gradu zamijene tri mješovite ne vide kao rješenje. To bi dovelo do dominacije jedne strane i opcije, kažu.

U HDZ-u, pak, čekaju sastanak s OHR-om i dodatna pojašnjenja. Oni su za jednu izbornu jedinicu te ne smatraju kako Gradu trebaju neka posebna rješenja.

“Ako se postigne neko drugačije rješenje za Mostar onda ono mora biti primjenjivo i na druge. Mostar je u BiH i sve što vrijedi u BiH mora vrijediti i u Mostaru”, kaže Slađan Bevanda iz Gradskog odbora HDZ-a BiH.

Konzultacije i razgovori se provode no, s obzirom na kratke rokove i izražene stavove, pomak se čini teško ostvarivim.

Uz to je i predizborno vrijeme, u Mostaru redovito uz naglašavanje političkih podjela, a ne rješenja.

Izvor: Al Jazeera