Tri optužnice za ratne zločine u Prijedoru

Tijela šest žrtava pronađena su i ekshumirana, dok se za tijelima dvojice ubijenih još traga (EPA)

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv trojice optuženih, koji se terete za krivično djelo zločini protiv čovječnosti i progon civilnog bošnjačkog stanovništva iz naselja Kozarac, opština Prijedor, ubistva osam osoba iz Kozarca i jedne iz logora Trnopolje, prisilno preseljenje stanovništva, teško oduzimanje fizičke, slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, kao i druga nečovječna djela učinjena u namjeri nanošenja velike patnje i ozbiljnih psihičkih i fizičkih povreda i narušavanja zdravlja.

Optužnica je podignuta protiv Mitra Vlasenka (Prijedor, 1955), Radeta Vlasenka (Prijedor, 1960) i Drage Končara (Prijedor 1959), svi državljani Bosne i Hercegovine.

Optuženi se terete da su od maja do jula 1992. godine, u okviru širokog i sistematskog napada Vojske Republike Srpske, policijskih snaga i paravojnih snaga protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i naselja Kozarac i okoline, kao pripadnici VRS-a postupali protivno odredbama međunarodnog prava, vršeći progon civilnog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

Oni se terete da su, s više drugih osoba, sudjelovali u pretresima kuća civila bošnjačke nacionalnosti na području Kozarca i protjerivanju civila bošnjačke nacionalnosti pod prijetnjom vatrenim oružjem, koji su tjerani da se kreću prema autobuskoj stanici u Kozaruši, odakle su, unaprijed pripremljenim autobusima, prevezeni prema logoru Trnopolje.

Ubijali i maloljetnike

Nakon toga su vršena odvajanja muškaraca od žena, djece i staraca, te su muškarci nezakonito zatočeni u logorima Trnopolje, Omarska i Keraterm, a žene, djeca i starci prisilno protjerani sa područja Prijedora.

Optuženi se terete da su u junu 1992. godine, kada su naoružani u Kozarcu vršili pretrese i progon stanovništva, u ruševinama jedne kuće u Kozarcu pronašli osam civila koji su se tu sklonili, te su izveli civile iz ruševine i pucanjem iz vatrenog oružja ubili osam osoba, muškaraca bošnjačke nacionalnosti, uglavnom mlađe životne dobi, među kojima i malodobnu osobu.

Tijela šest žrtava pronađena su i ekshumirana, dok se za tijelima dvojice ubijenih još traga.

Optuženi Rade Vlasenko se tereti da je tokom jula 1992. godine, zajedno s još jednim pripadnikom VRS-a, došao u logor Trnopolje, odakle je izveo malodobnog M. M., rođenog 1975. godine, koji je odveden na prinudne radove, nakon čega je ubijen, da bi nakon rata bio ekshumiran i identificiran.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz Člana 172. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će navode optužnice dokazivati pozivanjem tridesetak svjedoka i vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 100 materijalnih dokaza, uključujući i dokumentaciju o ekshumiranju i identifikaciji ubijenih žrtava.

Optuženi se nalaze pod mjerama zabrane napuštanja boravišta i drugim zabranama koje im je odredio Sud Bosne i Hercegovine za vrijeme postupka.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Ubrzano procesuiranje zločina

U međuvremenu je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija izjavio da procesuiranje ratnih zločina do sada nije bilo na zadovoljavajućem nivou, ali da će to stanje biti popravljeno, a procesuiranje značajno ubrzano.

“Imam neke nove podatke, jer sam imao sastanak s glavnim tužiocem Tužilaštva Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko distrikta, a jedna od tema bila je ubrzanje procesuiranja djela iz predmeta ratnih zločina i oblasti korupcije i organizovanog kriminala”, rekao je on za sarajevsko Oslobođenje.

Pozivajući se na podatke koje je dobio od glavnog tužioca Bosne i Hercegovine Gorana Salihovića, Tegeltija je naveo da su za cijelu prošlu godinu u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine bile podignute 23 optužnice za ratne zločine.

“Dobio sam podatak da je sa jučerašnjim danom podignuto već 19 optužnica, a Salihović očekuje da će do kraja godine biti podignuto između 50 i 70 optužnica za ratne zločine, što će već biti značajan napredak”, ocijenio je Tegeltija.

Izvor: Agencije