Hrvatska uvela obavezno razvrstavanje otpada

Manja količina otpada, tvrde odgovorni, značit će i manje račune, no od kada – ne znaju (Hrvoje Jelavi? / PIxsell)

U Hrvatskoj je od danas obavezno razvrstavanje otpada, ali 29 posto od ukupno 556  gradova i općina nije spremno i nema reciklažno dvorište – do sada je izgrađeno njih 100 od potrebnih 600-tinjak.

Lokalna bi vlast trebala osigurati i spremnike na javnim površinama.

Iako su rokovi za to odavno prošli, a zakon predviđa kazne do 40.000 eura, gradovima i općinama koji to nisu učinili, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je dalo dodatni rok od šest tjedana da donesu plan.

Kad sustav profunkcionira, građani će otpad plaćati po količini, a ne kao do sada po broju kvadrata stambenog prostora.

Manja količina otpada, tvrde u ministarstvu, značit će i manje račune, no od kada – ne znaju.

„Svi oni koji će odlagati otpad i provoditi primarnu selekciju, račun će im biti manji u odnosu na susjeda koji to neće raditi. Uvodimo sustav naknade, odnosno naplate po količini. Ona količina koja odlazi na odlagalište bit će sigurno skuplja u odnosu na količinu koja se odvojeno prikupi“, potvrdila je Sanja Radović, načelnica Sektora za gospodarenje otpadom u Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Daleko od europskog prosjeka

Gotovo 16 posto građana reciklira otpad, a kako mnoge lokalne jedinice nisu spremne, Hrvatska ostaje daleko od dostizanja europskog prosjeka od 42 posto.

„Obveza recikliranja za građane počinje onog trenutka kad im grad ili općina osigura prostor za odlaganje raznih vrsta otpada. To znači da bi u blizini svoje kuće ili stana trebali imati niz spremnika za plastiku, papir, staklo itd. No, što znači to ‘u blizini’ – zakon ne propisuje, čak ni maksimalnu udaljenost, tako da svaki grad i općina odlučuje za sebe“, javlja Al Jazeerina reporterka Jasmina Kos.

Postupaju li građani sa svojim otpadom u skladu sa zakonom, procjenjivat će komunalni redari, koji će naplaćivati kazne za nerecikliranje od 400 do 1.300 eura, no u ministarstvu kažu kako će na meti inspektora prvo biti gradovi i općine koje nisu odradili svoj posao i osigurali mjesta za odlaganje otpada.

„Neki to neće učiniti još mjesecima, jer nemaju ni okvirni plan. U ministarstvu kažu da je situacija mnogo bolja nego prije godinu dana, a računaju i na ekološku svijest građana. Iako spominju i manje račune, velika je vjerojatnost da će oni i porasti – zbog ukupnog rasta troška prikupljanja i zbrinjavanja otpada“, javlja Kos.

Na građanima je tako, dodaje, da s mnogo više pitanja nego odgovora čekaju na upute lokalnih vlasti o tome gdje i kako reciklirati, te koliko će ih to sve na kraju koštati.

Izvor: Al Jazeera