SNS: Neće biti stranačkih ljudi u policiji

U subotu su zvanično razriješeni dužnosti svi načelnici uprava u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, čiju smjenu je dan ranije naredio premijer Aleksandar Vučić.

Direktor policije Milorad Veljović privremeno će biti na čelu Uprave kriminalističke policije, a zamjenici dosadašnjih načelnika dolaze na čelo drugih policijskih uprava.

Nakon sjednice Predsjedništva Srpske napredne stranke (SNS), potpredsjednica stranke Jadranka Joksimović kazala je: ”Nismo kao stranka zainteresovani da postavljamo stranačke ljude.”


Marko Subotić o smjenama načelnika u MUP-u Srbije

Vučić je stranačkim kolegama objasnio da smjena svih načelnika MUP-a nije uticala na sigurnosni sistem države.

Informacije curile kriminalcima

Načelnici su smijenjeni jer je, kako je naveo državni vrh, ustanovljeno da informacije cure ka kriminalnim grupama i da borba protiv organizovanog kriminala nije efikasna.

Za SNS, priča o smjenama u policiji je završena. Sve promjene, kako objašnjavaju, u okviru su reformi neophodnih zbog evropskih integracija, javlja reporter Al Jazeere Marko Subotić.

”To nije nikakva politizacija bilo kojeg procesa. To je proces koji je trebalo da započne odavno, nije započet i mi smatramo da je vreme da se taj proces započne i da nezavisno od pojedinaca gradimo institucije i mehanizme koji će građanima ulivati poverenje”, rekla je Joksimović.

Svih sedam policijskih uprava ostalo je bez svojih načelnika. Najprije su prije tri sedmice smijenjena dva načelnika, a juče, na zahtjev predsjednika i premijera Srbije još petorica.

Policijski sindikat podržava ovu odluku.

”Promene generala trebalo bi da donesu bolju borbu protiv korupcije i kriminala u državi. Ministar je legalno izabran od strane apsolutne većine naroda, izabran na tu odgovornu funkciju i mi mu dajemo punu podršku u svim korenitim promenama u MUP-u, koje doprinose boljitku u MUP-u i samoj državi”, rekao je Veselin Nikolić iz sindikata Socijalno-policijski front.

Hitna smjena policijskih generala otvorila je, kako smatra Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, brojna pitanja, a da pri tome nisu potpuno jasni razlozi promjena u vrhu MUP-a.

”Suštinski, smenjivanjem samih tih policajaca ne rešavaju se sistemski problemi u policiji, a to su, pre svega, upravljanje ljudskim resursima. Drugi je da se ojača unutrašnja kontrola, kako bi se izbeglo da se dešava ono što se dešavalo i da se izvrši depolitizacija policije”, rekao je Đorđević.

Smijenjeni načelnici policije su godinama bili na tim položajima. Neki iz vremena vlade Vojislava Koštunice, dok je jedan dio došao na poziciju 2008, kada je bivši premijer Ivica Dačić imenovan za ministra policije.

Poznavaoci prilika u policiji ističu da srpskim službama sigurnosti nedostaje profesionalizacija, a to pokazuje i istraživanje koje je proveo beogradski centar. ”Postoji jedna zanimljiva stvar vezana za celu ovu priču. Što se dešava u proteklih nekoliko dana jeste da su rukovodioci ti koji na neki način urušavaju sistem u samoj policiji. Takav stav imaju i policajci i sami građani”, kaže Đorđević. 

Smijenjeni načelnici bit će postavljeni na nove pozicije u policiji u skladu sa najvišim generalskim činom.

Izvor: Al Jazeera