Pet miliona koraka do ukidanja viza Kosovu

Petero građana Kosova u 78 dana planira od Gnjilana na jugu Kosova stići do Brisela. Riječ je o poznanicima koje predvodi 55-godišnji Ekrem Avdiu. Kaže da je svaki korak koji naprave – korak bliže ukidanju viznog režima, izvještava sa Kosova reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

„Mi ćemo napraviti pet miliona koraka – za jedan korak koji treba učiniti Evropska unija, a to je vizna liberalizacija za građane Kosova, jer i Kosovo je deo Evrope i naši građani treba da budu slobodni isto kao i svi drugi njeni građani“, kaže Ekrem Avdiu.    

I Nazim Hajdini, kosovski preduzetnik pridružio se grupi. Kaže, dugo su čekali vize. U prosjeku, njihovo izdavanje traje nekoliko sedmica, zavisno od države Evropske unije u koju se putuje. Nazim kaže da je sretan što će moći doprinijeti lobiranju za njihovo ukidanje.

„Svim građanima zapadnog Balkana ukidali su vize. Kosovari su ostali jedini kojima treba. Mladima je potrebna sloboda kretanja. Ljudi koji nas vide, podržavaju nas i svi nas pozdravljaju. To mi daje snagu da nastavimo put, jer svi znaju da smo krenuli za Brisel“, kaže Nazim Hajdini.

Politička odluka

Prvi dan puta, međutim, nije protekao glatko. Iako su bili pod policijskom pratnjom, napala ih je grupa srpskih mladića iz Gračanice.

„Hvala Bogu svi smo zdravi, i veoma smo ponosni što činimo ovo. Kada je riječ o incidentu, žao mi je što je došlo do toga, jer mi ne idemo tamo da tražimo ukidanje viza samo za Albance, nego i za Srbe, Bošnjake, Turke i sve ostale građane Kosova“, pojašnjava Avdiu.

Zvanični Brisel je ranije izjavio da su kosovske institucije postigle napredak u ispunjavanju kriterija Evropske unije za liberalizaciju viza, ali da je ostalo još posla.

Kosovski Premijer Hashim Thaci, s druge strane, tvrdi da su kriteriji ispunjeni i da je riječ o političkoj odluci.

Ovi građani se nadaju da će njihovih pet miliona koraka pozitvno utjecati na obje strane i omogućiti svim građanima Kosova što skorije slobodno kretanje – bez viza za ulazak u države Evropske unije.

Izvor: Al Jazeera