Kazne za emitere koji ugošćuju kriminalce

Pojavljivanje osuđivanog kriminalca Kristijana Golubovića u programima nekoliko televizijskih kuća u Srbiji izazvalo je veliku polemiku, nakon čega je Republička radiodifuzna agencija pokrenula postupak protiv nekoliko emitera, u čijim se emisijama Golubović pojavljivao u udarnim terminima.

Iako su neki emiteri smatrali kako je Kristijan Golubović, kriminalac i pokajnik, bio osoba podobna da iznosi svoje životne stavove na televiziji, RRA nije dijelila njihovo mišljenje.

“U nekim programima može da se pokrene postupak zbog kršenja članova zakona o RRA o zaštiti dece i maloletnika, jer savet je direktno nadležan za to da vodi računa da se zaštite deca u fizičkom, moralnom i mentalnom smislu da te poruke ne bi shvatili kao poruke života i da se po njima ne bi ponašali”, kaže Gordana Suša iz RRA.

Je li neki sadržaj sporan, RRA procjenjuje na osnovu nekoliko faktora – u koje doba dana je emitiran, koje riječi su izgovorene, koja poruka je poslana konkretnim programom. Ne postoji model, RRA odlučuje od slučaja do slučaja, ali se neki koraci moraju pratiti.

Od slučaja do slučaja

“Prema proceduri, agencija nakon pritužbi mora da pokrene postupak i uputi molbu emiteru da više ne objavljuje sporni sadržaj. Zatim se odlučuje da li će emiteru biti upućena samo opomena, da li je to prekršaj ili će biti poslano javno upozorenje. Emiteru sa više takvih opomena može da bude oduzeta i dozvola za emitovanje, privremeno ili trajno”, javlja Al Jazeerin reporter Dušan Hadži Nikolić.

U Komitetu pravnika za ljudska prava kažu da na prvom mjestu mora biti sloboda izražavanja i da kazna zabrane emitiranja nije u skladu s tim. Smatraju da je na televizijama bilo mnogo drastičnijih primjera na koje RRA nije reagirala.

“Teško mogu da zamislim situaciju u kojoj sloboda izražavanja nekoga na televiziji na ovaj način može biti predmet nekog postupka. Ovde se, koliko smo videli, nije radilo o nekom pozivu na nasilje i nečemu što bi moglo da proizvede neke dalekosežne posledice”, ukazuje Milan Antonijević iz YUCOM-a.

Moguća i zabrana

Sociolozi ne misle da je pojavljivanje osoba kao što je Kristijan Golubović – bezazleno.

“Kad dovedete nekog ko se probija na televiziji svojim siledžijstvom, svojim kriminalnim dosijeom, onda šaljete poruku da jedino možete da uspete kao on. Bez obzira na poruke koje taj koji je doveden u studio: ‘nemojte da pratite mene’ – to ne dopire do slušalaca kojima je namenjeno, nego oni onda gledaju na način: ‘A što meni to savetuješ kad tako može da se uspe'”, navodi kriminolog Zlatko Nikolić.

Smatra i da bi kazna zabrane emitiranja bila primjerena u ovakvim i sličnim situacijama, jer bi se tako poslala poruka i drugim emiterima da više ne objavljuju slične programe.

O daljim koracima i eventualnim kaznama Republička radiodifuzna agencija raspravljat će za nekoliko dana.

Izvor: Al Jazeera