Vučić: Srbija treba postati regionalni lider

Nova vlada trebalo bi, prema Vučićevim najavama, da bude formirana do 25. aprila (Rade Preli? / Tanjug)

Vođa Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne želi partijsku vladu, već da je cilj da se država ujedini i postane lider na Balkanu.  

On je, poslije razgovora sa delegacijom koalicije SPS-PUPS-JS [Socijalistička partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera Srbije, Jedinstvena Srbija], rekao da je razgovarano o važnim i teškim pitanjima koja se nalaze pred Srbijom.

“Mi ne želimo da formiramo partijsku vladu. Naš cilj je da ujedinimo Srbiju i da uđemo u teške reforme i da napravimo od Srbije lidera u regionu”, naglasio je Vučić, javlja Tanjug.

Teme razgovora bile su uglavnom vezane za privredu, naveo je Vučić, naglasivši ponovo da nema povećanja javnog duga, ali je najavio da će Srbija dobiti značajne i velike infrastrukturne projekte, te da će za desetak dana biti potpisani koncesioni ugovori za velike poslove u toj oblasti.

Vučić je rekao da će do kraja sedmice biti završeni razgovori sa socijalistima o modalitetima njihovog učešća u vladi.

Dodao je da će na isti način razgovarati u četvrtak s Borisom Tadićem, predsjednikom Nove demokratske stranke (NDS).

Nije bilo priče o ministarskim mjestima

Vođa SNS-a je rekao da je pod strašnim pritiskom da smanji penzije, što, kako je naveo, zagovaraju apsolutno svi stručnjaci, ali istovremeno tragaju za rješenjem za taj problem.

Govoreći o infrastukturi, Vučić je spomenuo koncesije i Koridor 11, rekavši da je njegov uslov u svim tim razgovorima da se cijeli koridor, odnosno dionice koje treba da se urade, završe za četiri godine.

Predsjednik SPS-a Ivica Dačić je rekao da su SPS i njeni koalicioni partneri danas ponovili da žele i da su spremni da uđu u vladu i da preuzmu odgovornost, ali je dodao da se razgovaralo uglavnom o privredi, te da nije bilo riječi o ministarskim mjestima.

“Srbija je promenila sliku o sebi i danas se o Srbiji najlošije govori upravo u Srbiji. Sada je vreme da Srbija prestane sa tradicijom propuštenih prilika. Ponavljam našu želju i izražavamo našu političku spremnost da Srbija ne propusti priliku i da se razvija”, istakao je Dačić.

Svrha današnjeg sastanka, kako je objasnio, bila je da Vučić predloži plan i dodao da nije bilo riječi o prošlim vremenima, već o budućnosti.

Socijalisti i njihova koalicija nikada nisu kočili reforme, rekao je Dačić i dodao da nikad nije bilo nesuglasica kada su u pitanju reformski zakoni.

Tadić neće u vladu sa socijalistima

Tadić je danas poručio da se nacionalni i strateški ciljevi njegove stranke i SNS-a ne razlikuju, kao i da je spreman na razgovor o načinu na koji bi se ti ciljevi ostvarili, ali je ponovio da bi za njegovu stranku ulazak u vladu sa socijalistima bio kontraproduktivan.

Napominjući da svoje političke ciljeve nije mijenjao od početka bavljenja politikom do danas, Tadić je rekao i to da su dio tih ciljeva prihvatile i druge partije u Srbiji, između ostalih i SNS.

“Ključno pitanje danas je način ostvarivanja tih ciljeva i o tome smo spremni da razgovaramo sa SNS-om, a uslov za saradnju je da se o ciljevima složimo. Odabir načina dolaska do cilja danas je ključan za konačan uspeh. To se, pre svega, odnosi na pitanja ekonomske i socijalne politike, investicionu politiku i način sprovođenja sektorskih reformi ključnih za dalji proces evrointegracija”, rekao je Tadić za Tanjug.

Prema njegovim riječima, reforme kao uslov koji pred Srbiju postavlja EU predstavljaju samo formalni okvir za reforme, koje su državi neophodne za dalji održivi razvoj društva.

“I dalje stojim pri stavu da SPS ne može ni na koji način da pozitivno doprinese budućoj vladi Srbije i da je ulazak u vladu sa tom strankom kontraproduktivan. Ukoliko je učešće SPS-a u vladi 2008. godine bilo korisno zbog postizanja istorijskog nacionalnog dogovora o strateškoj orijentaciji Srbije prema članstvu u EU-u, danas ta stranka ničim ne može doprineti pregovaračkom procesu kojim se ostvaruje taj cilj”, rekao je Tadić.

SVM pozvan u vladu

Srpska napredna stranka jučer je pozvala Savez vojvođanskih Mađara (SVM) da učestvuje u novoj vladi.

Vođa SVM-a Ištvan Pastor najavio je da je ta stranka spremna da bude partner u rješavanju problema u Srbiji.

Predsjedništvo SNS-a, kako je juče rekao Vučić, bilo je jednoglasno u tome da se SVM pozove u vladu, ali je bilo različitih stavova o tome da li da u vladu zovu NDS i koaliciju oko socijalista.

Nova vlada trebalo bi, prema Vučićevim najavama, da bude formirana do 25. aprila.

Prema najavama, vlada sa 19 članova bit će najmanja u modernoj političkoj historiji Srbije.

Izvor: Agencije