Kosovska opozicija protiv tribunala za OVK

Sud će razmatrati i navode o nestanku 400 ljudi, uglavnom kosovskih Srba, na kraju rata na Kosovu (EPA)

Osnivanje Suda za zločine počinjene na Kosovu utječe na imidž Kosova i njegovih institucija, izjavio je Jakup Krasniqi, predsjednik Skupštine Kosova.

Krasniqi je novinarima, nakon sastanka Predsjedništva Skupštine, kazao da bi kosovske institucije trebale izaći sa jedinstvenim stavom pred međunarodne faktore, prenosi Anadolija.

Jakup Krasniqi je kazao da je stigla jasna direktiva iz Sjedinjenih Američkih Država da se za osnivanje suda za navodne zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) glasa u Skupštini ili će bez ikakvog pitanja Kosova biti glasano u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Krasniqi je naglasio da dio krivice za osnivanje tog suda snose Vlada Kosova i Ministarstvo pravde Kosova, koji su direktno bili uključeni u diskusiju o sudbini evropske policijske misije (EULEX) i stvaranju suda za Kosovo.

Predsjednik Skupštine je kazao da je predsjednica Kosova Atifete Jahjaga trebala prethodno konsultirati političke subjekte, prije nego što se donese stav o tribunalu koji će “suditi za navodne zločine Oslobodilačke vojske Kosova”.

‘Težak trenutak’

Član Predsjedništva Skupštine Kosova ispred opozicijskog pokreta “Samoopredjeljenje” Glauk Konjufca kazao je da se protivi osnivanju suda koji bi, kako je kazao, naštetio interesu albanskog naroda. Konjufca je optužio Vladu da snosi dio krivice za osnivanje tog suda.

I Ardian Gjini iz Alijanse za budućnost Kosova je rekao da je to težak trenutak za Kosovo, te da Vlada nije trebala dozvoliti da dođe do te situacije.

“Krivicu snosi, niko drugi, osim Vlada. Jedan takav tribunal učinio bi štetu reputaciji Kosova”, kazao je Gjini.

Prema njegovom mišljenju, aktuelna Vlada u posljednjih šest godina nije uspjela uspostaviti nezavisne pravosudne institucije.

Visoki zvaničnik Evropske unije rekao je prošle sedmice za AP da će sud početi djelovati do sljedeće godine, dodajući da se o pravilima njegovog rada još diskutira sa kosovskim vlastima.

Sud će, simbolično, imati sjedište na Kosovu, ali će se većina procesa voditi u Holandiji, kazao je zvaničnik pod uvjetom anonimnosti, jer Skupština Kosova nije odobrila taj dogovor.

Vekarić: Sud važan za pomirenje

Evropska unija uspostavlja i plaća Tribunal, čije će pokretanje koštati 170 miliona eura.

Zvaničnik EU-a je rekao da će sud razmatrati navode o tome da su pripadnici OVK-a prodavali organe, kao i navode o nestanku 400 ljudi, uglavnom kosovskih Srba, na kraju rata na Kosovu.

Dvogodišnja istraga, na čijem čelu je američki tužilac, a koja će biti završena do kraja juna, bit će osnova za eventualne optužnice pred tim sudom.

SAD podržava novi tribunal.

EU traži da sudije i članovi žalbenog vijeća budu samo stranci, kako bi sud bio kredibilan, rekao je zvaničnik Unije.

Bruno Vekarić, zamjenik glavnog tužioca za ratne zločine Srbije, rekao je za AP da je osnivanje tribunala “podsticaj za žrtve i njihove porodice”.

“Ovo je važno za postizanje pravde i pomirenje u regionu”, rekao je Vekarić.

Izvor: Agencije