Radmanović: Ako imamo Dayton, ne treba referendum

Radmanović i Nikolić razgovarali i o putu BiH i Srbije prema Evropskoj uniji (Sava Radovanovi? / Tanjug)
Radmanović i Nikolić razgovarali i o putu BiH i Srbije prema Evropskoj uniji (Sava Radovanovi? / Tanjug)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz redova srpskog naroda Nebojša Radmanović izjavio je u Beogradu, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, kako se u bh. entitetu Republika Srpska zalažu za striktno provođenje Dejtonskog sporazuma i da je to situacija u kojoj nisu potrebni referendumi.

Upitan o eventualnim šansama za referendum o nezavisnosti RS-a, kao i o njegovim saznanjima kakav je stav zvaničnog Beograda o tom pitanju, Radmanović je podsjetio da je Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma i garant njegovog provođenja.

“Potežemo pitanje našeg samoopredjeljenja samo u situaciji kada nas pritisnu, kada hoće da nam otmu autonomiju koju sada imamo u BiH. Mislimo da tako i Srbija razmišlja. O referendumima se razgovara iz nekoliko razloga, od kojih je prvi da svi narodi na svijetu imaju pravo na referendum, pa ga niko ne može zabraniti ni srpskom narodu u BiH, odnosno RS-u”, rekao je Radmanović.

Ukazujući na stavove pojedinih evropskih zvaničnika da treba posebnu pažnju posvetiti BiH i imati poseban pristup kako bi država “uhvatila korak sa drugim zemljama Balkana na putu prema Evropskoj uniji”, Radmanović je rekao da se ne zna kako će se to završiti, te da oni očekuju raspravu u toku ovog mjeseca na ministarskom nivou.

Ocijenio je i to da su odnosi BiH i Srbije vrlo važni i da ih zato treba poboljšavati u cjelini.

“Nastojaćemo da ubuduće sarađujemo što više i što bolje, jer mislimo da ima načina da se to popravlja”, rekao je Radmanović.

Potvrdio je kako je sa Nikolićem razgovarao o putu BiH i Srbije prema Evropskoj uniji, koji podrazumijeva i neka zajednička pitanja, na kojima ubuduće treba sarađivati.

Razgovarali o Prvom svjetskom ratu

Neobilazne su, kako je dodao, bile još dvije teme – aktuelna situacija u Ukrajini, povodom koje “ima sličnosti između stavova BiH i Srbije, ali i nekih malih razlika”, kao i obilježavanje početka Prvog svjetskog rata.

“Dakle, nastojaćemo ubuduće da sarađujemo što je moguće više i što je moguće bolje”, rekao je Radmanović, dodajući da u nekom bliskom narednom periodu nema planiranih posjeta na visokom nivou, osim ukoliko ne bude sastanaka rukovodstava Republike Srpske i Srbije zbog specijalnih paralelnih veza i ukoliko se opet ne dogovore zajedničke aktivnosti vezane za stogodišnjicu Prvog svjetskog rata.

Iz Službe za medije predsjednika Srbije potvrđeno je kako je Nikolić potvrdio da Srbija treba aktivno učestvovati u manifestacijama povodom godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

Isto tako, Srbija treba svoje viđenje historijskih dešavanja predstaviti široj javnosti, kako bi “predupredila tendencije da se ponovo piše istorija i prekrajaju istorijske činjenice”, navodi se u saopćenju.

Na sastanku se razgovaralo i o značaju saradnje dvije zemlje radi stabilnosti i mira u regionu, dodaje se.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO