Usvojene izmjene Izbornog zakona o Mostaru

U Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojene su izmjene Izbornog zakona u vezi sa Gradom Mostarom, a na prijedlog Kluba Hrvata.

Njima je predviđeno da taj grad bude jedna izborna jedinica, umjesto dosadašnjih šest.

Ustavni sud prethodno je odlučio kako se tim izmjenama Zakona ne krše vitalni nacionalni interesi Bošnjaka, na šta se žalio bošnjački klub.

Za predloženi zakon je glasalo sedam delegata, četiri delegata su bila protiv i jedan suzdržan.

Iz Federacije BiH su četiri delegata bila za, a četiri protiv, dok su iz Republike Srpske tri delegata za i jedan suzdržan.

Izmjene Zakona upućene su na izjašnjavanje po hitnoj proceduri u Zastupnički dom.

‘Uzmi ili ostavi’

Reporter Al Jazeere Ivan Pavković javlja iz Sarajeva da nisu moguće dodatne izmjene ili prijedlozi, a prihvaćene izmjene moraju biti usvojene “po principu uzmi ili ostavi, što je teško da će se dogoditi”.

Bošnjaci traže da Mostar bude sastavljen od više izbornih jedinica, kako ne bi došlo do dominacije jednog naroda.

Izborne jedinice proglašene su neustavnim jer su postojale velike razlike u broju birača u različitim izbornim jedinicama, a svaka je davala isti broj vijećnika u Gradsko vijeće.

Iz Vijeća Evrope pozvali su da se izmjene usvoje, kako bi se omogućilo da lokalni izbori budu održani u oktobru, u isto vrijeme kad i opšti izbori.

Rok za donošenje odluke je 19. maj.

Vjerovatno bez dogovora

“Ako nije moguće implementirati presudu konsenzusom, onda bi trebalo demokratskim glasanjem. Oni koji se ne slažu imaju opciju da uvjere druge da podrže alternativu i na kraju da ponovo izmijene Zakon u budućnosti”, poručila je Mary Ann Hennessey, šefica kabineta Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini. 

Pavković javlja da su Stranka demokratske akcije i Socijaldemokratska partija protiv ovakvih izmjena, te da nije vjerovatno da će biti dogovora o Mostaru do izbora.

“Svjesni smo da mi u ovom izbornom ciklusu do izbora nećemo dobiti rješenje, ali smo poslali jasnu poruku – Mostar se treba riješiti i odgovorili smo na odluku Ustavnog suda kada je u pitanju Grad Mostar i izbori u Gradu Mostaru, ali je sasvim izvjesno da u Gradu Mostaru, po mom mišljenju, nećemo imati izbora kako smo planirali u 10. mjesecu zajedno sa općim izborima”, rekao je Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA) u Domu naroda PSBiH rekao je da u Mostaru ne smije biti dominacije, niti majorizacije.

“U razgovorima koje lideri i rukovodstva HDZ i SDA imaju, ova pitanja su otvorena. Ja mislim da se sve više uočava da se mora na taj način razgovarati i da je rješenja moguće postići, ali uz poštivanje navedenih principa.”

Izvor: Al Jazeera