Vučić: Volim RS, ali poštujem integritet BiH

Glavne teme sastanka Aleksandra Vučića i Borisa Tadića bile su ekonomija i socijalna pitanja (Zoran Žesti? / Tanjug)
Glavne teme sastanka Aleksandra Vučića i Borisa Tadića bile su ekonomija i socijalna pitanja (Zoran Žesti? / Tanjug)

Još aktuelni prvi potpredsjednik Vlade Srbije, ujedno i budući premijer Aleksandar Vučić, vjeruje da bi tokom ove godine mogla biti održana zajednička sjednica vlada Srbije i Bosne i Hercegovine.

Potvrdio je kako planira posjetiti Sarajevo, budući da tamo nije bio godinu i po dana, te rekao da je to važno zbog regionalne stabilnosti i odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine.

“To je važno zbog odnosa iskrenog partnerstva i prijateljstva koje moramo da gradimo. Pri tome poštujemo Dejtonski sporazum i volimo [bh. entitet] Republiku Srpsku, ali veoma poštujemo i poštovaćemo integritet Bosne i Hercegovine”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu nakon razgovora o budućoj vladi s liderom Nove demokratske stranke Borisom Tadićem.

Za Srbiju je, kako je naglasio, važno da se narodi u Bosni i Hercegovini dogovaraju, ali i da građani dobro žive, kao i da dvije zemlje imaju odličnu ekonomsku saradnju.

“Bez velikih reči, ali sam siguran da u toku ove godine možemo da napravimo i zajedničku sednicu dve vlade, ukoliko to bude moguće. To nije nešto što sa naše strane može da bude onemogućeno”, rekao je Vučić.

Razgovori s Tadićem

Vučićeva Srpska napredna stranka i NDS su postigle saglasnost u vezi s ključnim pitanjima, a lider naprednjaka najavio je predstavljanje svih detalja o formiranju nove vlade u Srbiji nakon sjednice Glavnog odbora stranke, kojoj je na čelu početkom naredne sedmice.

Vučić je nakon razgovora s Tadićem kazao kako će razgovori, kako s tom strankom tako i sa Socijalističkom partijom Srbije, biti nastavljeni tokom vikenda, te da bi u ponedjeljak ili utorak bila održana sjednica vrha SNS-a.

Mogući protesti u Srbiji

Govoreći o političkoj odgovornosti u Srbiji, Aleksandar Vučić je rekao da je ona danas u Srbiji na višem nivou, kao i da mu se čini kako postoji veća politička odgovornost različitih političkih subjekata, bez obzira na to hoće li biti zajedno u vladi ili u opoziciji.

Vučić se ponovo osvrnuo i na mogućnost da se Srbija suoči sa protestima zbog ekonomskih mjera koje je potrebno provesti, a za koje, kako je naglasio, vlada u tehničkom mandatu „nije ni kriva ni dužna“.

„Suočićemo se vrlo brzo sa protestima za koje nismo ni krivi ni dužni. Ustavni sud je rekao – do 14. maja završavamo sa preduzećima u restruktuiranju. Ni luk jeo, ni luk mirisao, bićemo krivi. Moramo da radimo na drugačiji način i da postavljamo ekonomske temelje na drugačiji način“, rekao je Vučić.

Zaključio je kako je zato neophodno da se u narednom periodu političke stranke ne bave „demagoškim floskulama, nego da kažu narodu otvoreno i pošteno šta je to što moramo da uradimo“.

Buduća vlada, ponovio je Vučić, funkcionirat će kao ozbiljan tim, te je dodao kako će “političke partije jednom zasvagda biti izbačene iz javnih preduzeća i upravnih odbora”.

Naglasio je kako je Srbiji “potrebna vlada koja će da radi, da bude ozbiljna, odgovorna, stručna, a ne da se pravi po kvotama i kontingentima”.

“S time se složio Tadić. Važno je da smo izrazili želju da zajednički radimo za dobro Srbije i izborimo se za bolji život građana Srbije”, poručio je Vučić.

“Potrebno je narodu da se kaže istina kakva jeste. Ništa ne treba da skrivamo, već da se borimo, da vlada bude ozibliljan tim i da svi vodimo računa o vitalnim državnim i nacionalnim interesima, bez obzira na to da li smo u opoziciji ili na vlasti”, rekao je Vučić.

Tadić i o starim greškama

Glavne teme sastanka Vučića i Tadića bile su ekonomija i socijalna pitanja.

Tadić je napomenuo kako je bilo “osvrta na neke greške iz proteklog perioda”.

Po njemu, u Srbiji je nastupio historijski trenutak, kada je nužno da vlada i opozicija složno rade na rješavanju društvenih i ekonomskih problema, ta najavio da će se njegova stranka ponašati u skladu s tim, bez obzira na to hoće li biti dio vladajuće koalicije ili ostati u opoziciji.

Odgovarajući na pitanja novinara o njegovom odnosu prema SPS-u i njegovom stavu da neće u vlast s tom strankom, Tadić je rekao da “učešće socijalista u vladi ne bi ojačalo njen kapacitet da u budućnosti donosi odluke, koje su ekonomski motivisane i održive”.

“Radi se principijelnom pitanju i mogućnosti da se Srbija ekonomski razvija. Nije rešenje da svi budu u vladi, jer takva vlada ne može da funkcioniše. Vlada mora da radi timski – i personalno i politički i ideološki”, kazao je Tadić.

Osim Tadića, sastanku su prisustvovali i predsjednici stranke Zajedno za Srbiju Dušan Petrović i Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, koji su bili na izbornoj listi NDS-a.

Naprednjaci su pregovore o formiranju vlade počeli u ponedjeljak susretom s predstavnicima Saveza vojvođanskih Mađara, koji su dobili poziv da učestvuju u novoj vladi, a dan kasnije razgovarali su i sa liderom socijalista Ivicom Dačićem, s kojim bi razgovori trebali biti nastavljeni.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO