Negativna ocjena šefu kosovske tajne službe

Smakaj već pet godina vodi Kosovsku tajnu službu (EPA)

Šef Kosovske tajne službe Bashkim Smakaj nije dobio pozitivnu ocjenu Parlamentarne komisije i savjetovano mu je da se ne miješa u tendere nakon što je otkriveno da je vršio pritisak da tender za zgradu Kosovske tajne službe u Prizrenu dobije biznismen koji je uvjetno osuđen zbog obmane, piše danas Koha ditore.

Kako navodi list, prije izvjesnog vremena otkriveno je da je Smakaj na menadžera kompanije koja je dobila tender za zgradu Kosovske tajne službe u Prizrenu vršio pritisak da odustane od tendera, što je taj menadžer prijavio pravosudnim organima.

On je, kako dodaje Koha, objelodanio i da je pritom šef tajne službe isti tender “sredio” Shemsi Halitiju, vlasniku kompanije Pogranični pojas, koji je osuđen na godinu dana zatvora uvjetno zbog obmane u radovima u Ministarstvu za zajednice i povratak gdje je ustanovljeno da je prezentirao lažne i falsificirane dokumente da je gradio kuće za srpske povratnike, a da kuće nikada nisu građene, navodi Tanjug.

Burna debata u Skupštini

List podsjeća da je za taj slučaj bivši ministar za povratak Branislav Grbić osuđen na četiri godine zatvora, a šef za javne nabavke Nemanja Vujović na tri godine i šest mjeseci zatvora.

Parlamentarna komisija za nadgledanje Kosovske tajne službe navela je da Smakaj ima mnogo prečeg posla nego da se miješa u tendere, prenosi list i dodaje da bivši šef službe za javne nabavke u kosovskoj policiji, koji već pet godina vodi Kosovsku tajnu službu, nije dobio pozitivnu ocjenu od te komisije.

Veoma burna debata vodila se u petak u skupštinskoj sali gdje je Smakaj podnosio izvještaj toj komisiji, a poslije dva sata žustre rasprave, potpredsjednik tog tijela Fadil Demaku novinarima je rekao da se neće dozvoliti da dešavanja u kosovskoj tajnoj službi ostanu neprimjećena i da će se vršiti pritisak, koliko zakon dozvoljava, da se ne dozvoli da se skandal ponovi.

Smakaj, vidljivo ljut, nije se htio obratiti novinarima.

Šef kosovske tajne službe, pored ovog slučaja, suočava se sa raznim optužbama za loše rukovođenje i pritiske.

Tri direktora raznih departmana za kratko vrijeme dali su ostavke u Kosovskoj tajnoj službi, dok je rođeni brat Smakaja, koji radi u kosovskoj policiji, suspendiran zbog kršenja zakona, navodi Koha.

Izvor: Agencije


Povezane

Izbori će biti provedeni i u enklavama na centralnom Kosovu gdje žive Srbi. Za razliku od sjevera, na centralnom Kosovu nije vođena izborna kampanja. Tamošnji stanovnici kažu da će izaći na izbore jer ih je raspisao predsjednik Srbije, a od Beograda očekuju da im pomogne u razvoju.  

Published On 12 Mar 2014

Nakon što je jučer donesena, predsjednik Vlade Kosova Hashim Thaci i službeno je potpisao odluku o povećanju primanja za 240.000 javnih službenika, penzionera i invalida – od 25 posto. Građani veće plate i penzije mogu očekivati već od 1. maja. Opozicija odluku naziva predizbornom kupovinom glasova – državnim novcem.

Published On 11 Mar 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO