Smijenjen ministar sigurnosti BiH Radončić

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na današnjem zasjedanju su izglasali smjenu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića.

Inicijativu o smjeni Fahrudina Radončića predložio je Klub Stranke demokratske akcije (SDA), čiji zastupnici smatraju da ministar sigurnosti nije učinio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti kako bi zaštitio imovinu i građane tokom demonstracija širom Bosne i Hercegovine u februaru, tokom kojih je povrijeđen veliki broj ljudi i zapaljene su zgrade Predsjedništva BiH, Arhiv BiH te nekoliko zgrada kantonalnih vlada.

Za smjenu je glasalo 28 zastupnika – devet je bilo protiv, a pet suzdržano.

Protiv smjene Radončića bili su zastupnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i HDZ 1990, zastupnici Saveza za bolju budućnost BiH te zastupnik Hrvatske stranke prava Zvonko Jurišić.

Suzdržani tokom glasanja su bili Narodna stranka radom za boljitak, Demokratska narodna zajednica, Stranka za BiH i zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Živković.

SDA je pokrenuo inicijativu za smjenu Radončića 13. februara.

U SDA smatraju da je sigurnosna situacija tokom februarskih protesta bila znatno narušena i da Radončić zbog moralnih razloga treba podnijeti ostavku, prenosi Srna.

Inicijativa je prethodno proslijeđena i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, ali Parlamentu nije stigao nikakav odgovor.

Radončić: Građani će i dalje biti nezadovoljni

Radončić se prije sjednice Zastupničkog doma PSBiH obratio zastupnicima, rekavši da njegova smjena neće riješiti socijalno nezadovoljstvo građana.

“I policajci kojima iz Direkcije niko nije kupio ni gumeni metak su naši građani. Krizni štab je formiran dan prije demonstracija, a ja nisam informisan”, rekao je Radončić.

Pitao je da li se oko zgrade Predsjedništva BiH mogla staviti ograda.

“Da se takva pojava dogodila u MUP-u RS-a, da li bismo se skrivali i stavljali glavu u pijesak ili bismo to znali da politički predizborno poentiramo”, upitao je Radončić.

Još je rekao da su njegovu ostavku inicirali oni od kojih građani traže da odu.

“Nemojte se zavaravati, time se neće riješiti socijalno nezadovoljstvo građana. Nije slučajno da su se nasilne demonstracije desile tamo gdje žive Bošnjaci i da se pale kantonalne vlade, jer su oni radili nelegalne privatizacije”, kazao je Radončić u obraćanju zastupnicima.

Dodao je da tako zastupnici neće riješiti osnovni problem građana.

Prije glasanja, zastupnik Mate Franjičević iz Kluba HDZ-a rekao je kako bi se trebalo ozbiljno pozabaviti uzrocima protesta te da neće podržati smjenu Radončića.

“Umjesto toga se servira demagoška priča i traje demagoška utakmica. U fokusu nije javni, nego stranački interes političkih opcija. Mi ovu inicijativu doživljavamo kao nešto što ne ide u pravcu stabiliziranja nego destabiliziranja političkih prilika. HDZ neće podržati ovu inicijativu”, rekao je Franjičević.

Izborni zakon i javne nabavke

Na dnevnom redu je i zahtjev zastupnika iz Kluba Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Prijedlog zakona o javnim nabavkama također je na dnevnom redu.

Zastupnici će se danas izjasniti i o Prijedlogu zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, za koji je Zajednička komisija za odbranu i sigurnost dva puta dala negativno mišljenje, jer nijedan član iz bh. entiteta Republike Srpske nije glasao za taj zakon.

Na dnevnom redu se nalaze i prijedlozi zakona o elektronskom dokumentu, utvrđivanju visine plaće zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine i raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom.

Također će se raspravljati o izmjenama i dopunama zakona o pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine i o radu u institucijama Bosne i Hercegovine.

“Prilika za izbore”

Tokom rasprave o dnevnom redu zastupnik Šefik Džaferović (SDA) kazao je da, ukoliko se želi da u Bosni i Hercegovini budu danas održani vanredni izbori, postoji prilika da se to uradi te da bi to, prema njegovom mišljenju, bilo dobro.

“Mislim da je danas krajnji rok kada se trebamo o tome odlučiti. Vrijeme za redovne izbore se približava, i što se više približava vrijeme za redovne izbore, to se besmislenijom čini rasprava oko organiziranja vanrednih izbora u Bosni i Hercegovini”, pojasnio je Džaferović.

Zastupnica Aleksandra Pandurević (SDS) kazala je da su “ove izmjene i dopune koje je ponudio SDP nepotpune i kontradiktorne”.

“Postojeći Izborni zakon kaže da se redovni izbori održavaju u oktobru, i to je jedini zakon na ovom svijetu koji fiksno određuje prva nedjelju u oktobru. Kada bismo po prijedlogu SDP-a, koji kaže da mandati izabranih organa traju četiri godine, sada raspisali izbore, mandat bi trajao četiri i po godine”, pojasnila je Pandurević.

Izvor: Agencije