Milanović razmišlja smanjiti plaće dužnosnicima

Vlada Hrvatske našla se na udaru kritika javnosti zbog nabavke skupocjenih automobila (Al Jazeera)

Hrvatski premijer Zoran Milanović ispričao se danas jer je jučer javnosti predstavio pogrešne podatke, odnosno brojke koje su znatno više od stvarne cijene koštanja naručenih automobila. Također, otkrio je kako u okviru rebalansa proračuna i procedure prekomjernog deficita Vlada ozbiljno razmišlja o smanjenju plaća državnim dužnosnicima od 5 do 10 posto te da će odluku o tome donijeti idućih dana.

Milanović je to otkrio danas poslijepodne tijekom nove konferencije za novinare o nabavci službenih vozila za razna ministarstva.

Vlada Hrvatske našla se na udaru kritika javnosti zbog nabavke skupocjenih automobila Audi A6, svaki vrijedan blizu 85.000 eura, koji su naručeni za razna hrvatska ministarstva.

Milanović je danas pred novinare izašao s novim podacima, prema kojima je neto cijena samog pojedinačnog automobila 35.000 eura.

Kako je pojasnio hrvatski premijer, u cijenu od 650.000 kuna (85.000 eura) uračunati su ukupni troškovi s ratama leasinga i održavanjem kroz pet godina, tj. to je agregat svih troškova. 

Neto cijena 35.000 eura

S PDV-om i bez troškova održavanja i kamata, cijena automobila je ukupno 450.000 kuna (gotovo 59.000 eura), rekao je Milanović.

Kada se, pak, oduzmu ukupna davanja državi, dakle sredstva koja se vraćaju u proračun, a koja kod najskupljih automobila iznose nešto manje od 25.000 eura (190.000 kuna), dolazi se, rekao je Milanović, do neto cijene od 270.000 kuna (oko 35.000 eura).

“Ovih 650.000 kuna zaboravite”, rekao je premijer govoreći o cijeni deset najskupljih naručenih automobila.

Vozila srednje klase, kad se uključe svi troškovi (leasing rate, održavanje i kamatu), koštaju pak 207 tisuća kuna, dodaje.

Milanović je pritom naglasio kako se i dalje radi o velikoj svoti, s obzirom na standard hrvatskih građana, ali je pritom odbacio informacije o specijalnoj opremi tih automobila, rekavši da su specifikacije bazične.

Najavio je da će se naručena vozila dati na upotrebu Ministarstvu unutarnjih poslova, dok je za ministre određena srednja klasa automobila.

Milanović: Moja greška

Milanović je brojke iznio uz ispriku za jučer iznesene krive brojke, rekavši da je riječ o njegovoj pogrešci.

“Greška je moja jer jučer nisam došao s preciznim podacima u zaštiti integriteta i Vlade i zato sam vam se i ispričao jer dva puta dolazite”, rekao je Milanović novinarima.

Ovo je važno zbog toga da prvo budemo skromni i razumni i, drugo, da ne manipuliramo jedni drugima, dodao je.

Vlada je, kazao je, jučer reagirala u dobroj vjeri, pomalo i šokirano jer se zaista nije bavila tim detaljima.

“Bavimo se, vjerujem, važnijim stvarima. A za to nam treba vremena i koncentracije pa onda možemo, da se tako izrazim, i nasjesti, dobroćudno i na prvu”, rekao je premijer osvrćući se na svoju jučer održanu konferenciju za novinare.

Premijer je najavio i da će u čevrtak na sjednici Vlade biti promijenjena Uredba o nabavi vozila za državne dužnosnike, te oni više neće moći naručivati tako skupa vozila kao do sada.

‘Riječ je o gubljenju vremena’

Na upit novinara rekao je da nitko neće snositi posljedice zbog toga što isprva nije imao točne podatke, a kaže i kako mu nije neugodno zbog toga što se to dogodilo.

“Nije mi neugodno, već je riječ o gubljenju vremena. Ova vlada je što se tiče integriteta miljama ispred prethodne vlade. Ne radi se o nelagodi već naprosto o tome da imamo važnijeg posla. Ali i ovo je moj posao, nije nevažan, ali postoje važniji”, zaključio je premijer Milanović.

Na jučerašnjoj hitnoj konferenciji za novinare hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da se ministri u skupocjenim autima neće voziti, no i to da ih ne mogu vratiti.

Kada je u javnost izašla informacija da svaki službeni automobil za 11 hrvatskih ministara košta 85.000 eura, oštre kritike brzo su stigle do Banskih dvora.

Na konferenciji za novinare Milanović je rekao kako bi, da je znao, spriječio nabavku skupocjenih automobila, ali da ih sada više ne može vratiti.

Ministri u jeftinije automobile

“To je cijena jednog dobrog prosječnog trosobnog hrvatskog stana. U prosjeku. To je ogroman novac. To ćemo pokušati skresati za duplo. Ovi automobili su kupljeni i tu nema raskidanja ugovora, jer su rađeni po narudžbi. Prema tome, oni će, koliko shvaćam, naći svoje mjesto u sustavu MUP-a, državnog protokola”, poručio je Milanović.

Nabavka je, tvrdi premijer, urađena strogo u skladu s propisima, čak i ispod standarda koji kažu da se premijer i članovi Vlade imaju pravo voziti u automobilima gornje kategorije.

A spomenuti automobili su srednja visoka klasa. No, i to je, kako je rekao jučer, previše novca.

Milanović je odmah dodao da će ministri koristiti manje skupe automobile.

Izvor: Al Jazeera i agencije