Subotičani masovno napuštaju Srbiju

Svake sedmice iz Subotice u inostranstvo odseli desetak ljudi. Stanovnici tog najsjevernijeg grada u Srbiji iz ekonomskih razloga odlaze u zemlje Evropske unije.

To uspijevaju  pomoću mađarskog pasoša koji stanovnici Vojvodine dobivaju po olakšanoj proceduri, javio je reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Sa sjevera, svi putevi u Srbiju prvo vode u Suboticu, drugi po veličini grad u Vojvodini. Građane Subotice, međutim, životni put najčešće vodi u inostranstvo.

Mogućnost lakog dobijanja mađarskog državljanstva otvara i nove šanse.

Mađarski dokumenti znače postajanje građaninom Evropske unije, a to je nekima dovoljno za planiranje života daleko od Srbije.

“Razmišljala sam možda o Liverpoolu, Manchesteru, Birminghamu, nije uopšte to toliko bitno. Engleska je država u kojoj se može živeti i na selu”, kazala je Larisa Inić.

O odlasku iz Subotice razmišljaju mnogi Larisini sugrađani, a broj onih koji su emigrirali sve je veći.

Škola ostala bez razreda

Samo jedna osnovna škola prošle godine ostala je bez čitavog razreda. Roditelji su u inostranstvo sa sobom poveli 30 učenika. A proces odlaska se  nastavlja.

Szilvia Toth, direktorica osnovne škole Majšanski put, rekla je: “Tokom letnjeg raspusta samo ovog leta je otišlo 16 učenika iz naše škole iz istog razloga. Manje prvaka je upisano u školu i to 26 manje. Došli smo u situaciju da nam i nastavnici odlaze. Meni je otišao nastavnik informatike i matematike, nastavnik engleskog jezika”.

Još jedno dijete se ove sedmice ispisalo iz  škole. Direktorici je majka tog djeteta objasnila da iz Srbije odlaze zbog ekonomske situacije.

“Ona i muž su radili, ali ona osam godina nije dobila povišicu plate, a on kaže pet godina, a cene rastu. To je čisto ekonomski razlog. Naravno, nisu sretni, već naprotiv, veoma su tužni i razočarani, ali misle da je tamo bolji put”, dodala je Toth.

Žitelji Subotice blagostanje vide u inostranstvu, jer ekonomski pokazatelji u njihovom dvorištu nisu vedri.

“I zvanični statistički podaci pokazuju lošu eko situaciju u Subotici. Upoređujući odnos prosečne zarade i potrošačke korpe, Zavod za statistiku je ustanovio da je Subotica među tri grada u Srbiji u kojima se najlošije živi”, izvijestio je Subotić.

Niska primanja

Uz Zrenjaninu, Leskovcu i u Subotici je prosječna plata 344 eura, dok je za život potrebno 580 eura.

Analize pokazuju da je ekonomija razlog što je broj žitelja Subotice u posljednjih 10 godina manji za 5.000.

Publicista Tomislav Žigmanov je kazao: “Naravno da politika neće svojim apelima sprečiti ljude da odlaze. Jedino ako bude na ekonomskom planu određeni boljitak. A ukoliko se ovde stvaraju perspektive mladim ljudima, onda će se taj trend zaustaviti. Za sada nažalost nema te vrste naznaka”

Larisa, koja sprema kofere za put, granicu neće preći samo zbog loše finansijske situacije.

“Nisu samo ekonomski uslovi ono što tera ljude da odu iz Subotice, već je i moralna i intelektualna beda ono što tera ljude i taj palanački duh koji je pojeo grad”, ocijenila je Larisa Inić.

Subotica je grad čiji žitelji imaju najviše dvojnih državljanstava u Srbiji. Subotičani nemaju samo mađarsko državljanstvo, koje se dobija dokazom da su im preci živjeli na teritoriji Austro-Ugarske i dokazom o osnovnom znanju mađarskog jezika, već i hrvatsko, do kojeg se, ipak, teže dolazi.

Izvor: Al Jazeera