CG: Privođenja zbog infekcije i smrti beba

U Bijelom Polju su privedeni osumnjičeni za infekciju pet beba, od kojih je jedna umrla, u Opštoj bolnici.

Privedeni su načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja Zvonko Puletić i bivša šefica Odjeljenja za neonatologiju Haka Tahirović.

Postoje osnovi sumnje da su počinili teško djelo protiv opšte sigurnosti u vezi krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, saopšteno je iz Tužilaštva.

Privedena su i  dva ljekara i jedan tehničar an Institutu za bolesti djece u Podgorici, javlja reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Terete se za krivično djelo nesavjestan rad u službi, odnosno neprijavljivanje krivičnog djela, za što su zaprijećene kazne do pet, odnosno do dvije godine zatvora.

Akcija se provodi po nalogu Vrhovnog državnog tužilaštva.

Ostavke ministra i direktora bolnice

Bivši direktor bjelopoljske bolnice Tomislav Jeremić 18. decembra otišao je u Srbiju.

Sa njim su obavljeni informativni razgovori u Tužilaštvu u Bijelom Polju i očekuje se da će tokom noći biti predat policiji.

Prije dva dana, iz Vrhovnog državnog tužilaštva saopšteno je da razmatraju rezultate istrage u slučaju smrti jedne i inficiranja četiri bebe i da će, nakon što se rezultati istrage razmotre, uslijediti odgovarajuće odluke.

U Kliničkom centru Podgorice je od 3. do 13. novembra primljeno petoro novorođenčadi sa infekcijom dobijenom u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedno preminulo 11. novembra, nakon čega je pokrenuta istraga o uzrocima infekcija.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović i direktor bjelopoljske bolnice Jeremić podnijeli su ostavku na te funkcije, zbog propusta u zdravstvenom sistemu, dok su su Tahirović i Puletić smijenjeni.

Izvor: Al Jazeera i agencije