Novi Sad: Vratite tablu Srđana Aleksića

Aleksić je preminuo od povreda zadobijenih braneći Bošnjaka od vojnika VRS-a
Aleksić je preminuo od povreda zadobijenih braneći Bošnjaka od vojnika VRS-a

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je od gradskih vlasti Novog Sada da “pod hitno” vrate table s nazivom “Prolaz Srđana Aleksića” na mjesta na kojem treba da stoje i zaprijetila organiziranjem protesta i akcije vraćanja tabli, dan nakon što je potpredsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Jovanović pozvao predstavnike Srpske pravoslavne crkve (SPC) da vrate tablu, skinutu sa zida zbog renoviranja zgrade koja je u vlasništvu SPC u Novom Sadu.

Građanska Vojvodina je u saopćenju zatražila od gradskih vlasti da vrate te table ili da “jasno kažu da je SPC iznad države”.

Nevladine organizacije su ocijenile da je SPC upotrijebila “jeftin izgovor”, pošto su radovi okončani, a table nisu vraćene na mjesto, prenosi Blic.

Jovanović je na konferenciji za novinare, održanoj u utorak na ulazu u pasaž “Prolaz Srđana Aleksića” u Zmaj Jovinoj ulici 4, istakao da je dobro to što SPC renovira zgradu koja joj je vraćena u vlasništvo a time i taj prolaz, ali je naglasio da “moraju da vrate tu tablu” na svoje mjesto jer, kako je ocijenio, to je vrlo osjetljivo pitanje, prenosi Tanjug.

“Da je u pitanju ruganje žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije, potvrdio je i Zoran Latinović, predstavnik SPC-a, koji je rekao da će table biti vraćene, ali ne zna kada, pa se još drznuo da postavi pitanje zašto je baš taj prolaz određen da bude imenovan imenom Srđana Aleksića, u vreme kada je započet proces vraćanja prolaza i zgrade Crkvenoj opštini”, podsjetila je Građanska Vojvodina.

“Ovakve izjave predstavnika SPC-a potvrđuju ono što odavno znamo, a to je da se zalaže za reviziju naše skorije prošlosti. Za to SPC svakako ima svoje razloge, koje treba tražiti u podršci vrha crkve politici ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida. Ali, to je već njihov problem”, poručila je Građanska Vojvodina.

“Srđan Aleksić je postao metafora za sve što se ružno desilo u ratu 90-ih godina”, rekao je Jovanović govoreći o srpskom mladiću koji je ubijen tokom rata u Bosni i Hercegovini, ubijen spasavajući život jednom Bošnjaku.

Aleksić je postao poznat svjetskoj javnosti kada se 1993. godine hrabro suprotstavio svojim naoružanim sunarodnjacima da bi spasio Alena Glavovića, čovjeka druge nacionalnosti i vjere.

Braneći susjeda Alena Glavovića od četvorice vojnika Vojske Republike Srpske (VRS), Srđan Aleksić je zadobio teške ozljede od batina koje su mu nanijeli ti vojnici, a preminuo je nekoliko dana kasnije.

Glavović se spasio i otišao u inozemstvo.

‘Herojsko djelo’

Potpredsjednik LSV-a je naglasio da ne smijemo zaboraviti čovjeka koji je učinio humano, herojsko djelo, kao ni zločine koje su pojedinci počinili u ime jednog naroda i upitao da li je, skidanjem te table, došlo vrijeme da počnemo da zaboravljamo.

“Da li je došlo vreme da se zaboravlja taj krvavi i ružni deo naše istorije, kada su se dešavali najgori zločini”, kazao je Jovanović, naglasivši da se ne smije zaboraviti Aleksić i njegovo herojsko djelo.

On je podsjetio da je odlukom Skupštine grada Novog Sada taj prolaz u centralnoj gradskoj ulici nazvan “Prolaz Srđana Aleksića”, što su kasnije sledili još neki gradovi u zemlji i kruženju, nazivajući ulice ili trgove Aleksićevim imenom.

Nevladine organizacije su podsjetile da je odluku o imenovanju ovog prolaza imenom Srđana Aleksića donijela Skupština grada Novog Sada 23. marta 2009. godine, a da je tabla postavljena 23. jula iste godine.

“Stoga zahtevamo od gradskih vlasti da poštuju sopstvenu odluku i da vrate table s nazivom “Prolaz Srđana Aleksića”. U suprotnom, Građanska Vojvodina, koja je i inicirala ideju da prolaz ponese Srđanovo ime, organizovaće protestnu akciju vraćanja table”, zaprijetile su nevladine organizacije.

“Podsećamo revizioniste da je ime Srđana Aleksića postalo sinonim za ljudskost i hrabrost, te da im nikakvo prepravljanje istorije neće pomoći da izbrišu uspomenu na njega. Mladi Novosađani zaslužuju da u jednom od svojih omiljenih prolaza uživaju i budu ponosni što nosi baš Srđanovo ime”, piše u saopćenju.

Sveštenik Željko Latinović, koji je prisustvovao Jovanovićevom obraćanju novinarima, izjavio je da je ta table skinuta zbog radova na obnovi čitave zgrade, koja je vraćena u vlasništvo Novosadske eparhije SPC 2008. godine, u oronulom i zapuštenom stanju.

Latinović je rekao da je to što je Aleksić učinio “ljudsko i hrišćansko delo” i kako je istakao, “nema veće ljubavi nego dati svoj život za bližnjeg svoga, što je on potvrdio svojim životom”.

On je upozorio na to da se ne smije zloupotrebljavati bilo ko, a posebno neko ko je na takav način stradao, zarad promocija i ostvarivanja nekakvih “ličnih, stranačkih, ideoloških ili političkih” interesa.

Latinović je rekao da su ta i sve druge table sa oznakama prodavnica i lokala u tom prolazu skinute i da će biti vraćene po završetku radova.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Građanska akcija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Zelena mreža Vojvodine, Centar za razvoj civilnog društva, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju i Vojvođanski građanski centar.

Izvor: Agencije


Povezane

Povodom Dana državnosti Srbije predsjednik Boris Tadić je odlikovao 17 pojedinaca i institucija.  Među njima je i Srbijanac iz Trebinja, Srđan Aleksić, koji je 1993. godine stao u odbranu Bošnjaka kojeg je napala grupa srbijanskih vojnika.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO