Hrvatski branitelji ne odustaju od protesta

Ovo je četvrti dan protesta (Al Jazeera)

Stopostotni invalidi rata u Hrvatskoj četvrti dan protestiraju pred zgradom Ministarstva branitelja u Zagrebu. Oni traže smjenu ministra branitelja Predraga Matića, njegove zamjenice i pomoćnika, jer tvrde da se ne poštuju branitelji i njihova prava. u Četvrtak su održali komemoraciju za braniteljicu Nevenku Topalušić, koja je, kao stopostotni invalid, umrla tokom demonstracija.

Podršku braniteljima došao je u četvrtak dati predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko, koji je negirao da iza organizacije ovog protesta stoji njegova stranka.

“Moj dolazak ovdje je motiviran isključivo poštovanjem prema braniteljima, kojima i sam pripadam”, istakao je.

Politički motivi

Premijer Hrvatske Zoran Milanović smatra kako se vide politički motivi ovih protesta i podsjeća da nije uskraćeno nijedno pravo branitelja, osim što su penzije iznad 650 eura, koje su dva i po puta veće od hrvatskog prosjeka, smanjene za 10 posto.

“Nijedno braniteljsko pravo iz principijelnih razloga, iz razloga uvjerenja, nije bilo dirano, jer znamo da je velika većina tih ljudi, ogromna većina, zadužila Hrvatsku i zaslužuje prava koja imaju. Ali, postoji uvijek glasna manjina. Ta glasna manjina nas neće pokolebati u onom što radimo”, kazao je šef hrvatske Vlade te dodao kako ministar branitelja ima njegovu podršku.

Resorni ministar Matić sa sjednice Vlade poručuje kako uopće ne postoje drugi zahtjevi branitelja, osim onoga za njegovom smjenom.

“Dvadeset godina jedni te isti ljudi su takozvani ili zvani predstavnici hrvatskih branitelja i oni su ti koji žele voditi politiku. U početku sam im rekao da neće voditi politiku Ministarstva branitelja, ali da su dobrodošli partneri. Nakon ovoga, neki od njih više nisu ni dobrodošli partneri, a politiku neće voditi, politika se vodi na izborima”, poručio je.

Izvor: Al Jazeera i agencije