Nepravomoćno odobreno izručenje Perkovića

Josip Perković će biti izručen Njemačkoj, nepravomoćna je odluka izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda.

Zamjenica glasnogovornika Županijskog suda Ivana Čalić izjavila je novinarima da je sud odlučio udovoljiti njemačkom zahtjevu za Perkovićevim izručenjem te da nije prihvatio argumente obrane.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo najavio je da će žalbu na tu odluku uputiti Vrhovnom sudu čim dobije pisano rješenje.

Vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića zaključilo je da jedan od bivših čelnika jugoslavenske, a kasnije i hrvatske tajne službe, treba biti izručen Njemačkoj, koja ga tereti da je sudjelovao u ubojstvu hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Minhenu.

Moguća i ustavna tužba

Al Jazeerina reporterka Martina Kiseljak javlja kako sutkinja Čalić nije novinarima željela govoriti o argumentima sudaca izvanraspravnog vijeća, već je rekla kako će to stajati u pisanom obrazloženju odluke. Neke pojedinosti ipak je prenio odvjetnik Nobilo.

“Izvanraspravno vijeće smatra da u ovom slučaju nije došlo do zastare i da Perković može biti izručen Njemačkoj, no posljednjih tjedana i mjeseci mnogi pravni stručnjaci u Hrvatskoj nisu imali jedinstveno mišljenje je li u ovom slučaju zastupila zastara i s druge strane je li zastara zapreka za izručenje”, konstatira Martina Kiseljak.

Odvjetnik Nobilo najavio je žalbu, nakon što primi pisano rješenje, i za to ima rok od tri dana, no tek nakon toga otvara se više različitih mogućih scenarija.

“Iako Perkovićeva obrana ima tri dana za podnošenje žalbe, Vrhovni sud nema rok za odlučivanje o žalbi, jer se Perković nalazi na slobodi. Nobilo misli da će to ići prilično brzo i da bi sve trebalo biti gotovo u roku od 60 dana”, javlja Martina Kiseljak.

No, ako Vrhovni sud potvrdi odluku izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu, Nobilo kaže da će podnijeti ustavnu tužbu i tražiti privremenu mjeru koja bi u tom slučaju odgodila izručenje sve do konačne odluke Ustavnog suda.

“Idućih tjedana i mjeseci ‘slučajem Perković’ bavit će se najviše instance hrvatskog pravosuđa”, dodaje Al Jazeerina reporterka Martina Kiseljak.

Odbacuje optužbe

Perković od početka odbacuje njemačke optužbe da je povezan s Đurekovićevim ubistvom, kao i njegov nekadašnji šef u jugoslavenskoj Službi državne sigurnosti Zdravko Mustač, o čijem će izručenju u četvrtak odlučivati sud u Velikoj Gorici.

Obojica tvrde da su žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića, kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje.

U nekoliko medijskih istupa Nobilo je tvrdio kako je privatnom istragom utvrdio da pripadnici Službe državne sigurnosti iz Hrvatske nisu sudjelovali u Đurekovićevu ubojstvu, već da su za to odgovorne službe iz Srbije i Crne Gore.

HDZ, SDP, HNS i Josipović bez komentara

HDZ nije želio komentirati odluku o izručenju Josipa Perkovića poručivši da ne komentiraju postupke koji su u tijeku, a isto su poručili i iz SDP-a.

Iz HNS-a, koji je također odbio komentirati odluku o Perkoviću, poručili su da političke stranke ne bi trebale komentirati sudske odluke jer su one, kaže HNS, pitanje pravosuđa.

Ministarstvo pravosuđa, kao ni Ured Predsjednika Republike nemaju komentara na prvostupanjsku presudu u slučaju Perković.

Odluka o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj tek je prvostupanjska, ali kada bude pravomoćna, kakva god da bude, svi je trebaju poštivati, rekao je Hini predsjednik Hrvatskih Laburista Dragutin Lesar. 

Smisao europskog uhidbenog naloga, po Lesarovim riječima, jest da o njegovom izvršenju odlučuje pravosuđe, a ne izvršna i zakonodavna vlast.

Predsjednica HSP-a AS Ruža Tomašić rekla je kako se nada da će u Hrvatskoj vrijediti ista pravila za sve s obzirom da se, kada je general Ante Gotovina bio u bijegu, govorilo kako se mora predati da Hrvatska ne bude talac jednog čovjeka.

“Sada, međutim, vladajući i njima bliski mediji guraju posve drugu priču, te pokušavaju javnosti tumačiti kako bi izručenje bilo opasno za opstojnost hrvatske države jer je Perković nabavljao oružje za vrijeme embarga. No, ako Nijemci žele pokrenuti pitanje kršenja embarga trebali bi pokrenuti sasvim novi postupak”, istaknula je Tomašić.

Vladimir Šišljagić iz HDSSB-a kaže kako će biti zanimljivo čuti reakcije premijera Zorana Milanovića i vladajućih stranaka na odluku Županijskog suda, s obzirom da su, kako tvrdi, “indirektno obrazlagali da su ustavne promjene pokrenuli kako bi omogućili pokretanje postupka protiv Perkovića u Hrvatskoj”.

“Nakon odluke Županijskog suda, postavlja se pitanje zašto su srljali u ustavne promjene”, rekao je Šišljagić.

EK bez komentara

Europska komisija ne želi komentirati nepravomoćnu odluku Županijskog suda u Zagrebu o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj, ističući da ne želi komentirati pojedinačne slučajeve te da se njezina uloga svodi na to da osigura usklađenost zakona u državama članicama s europskim zakonodavstvom i da prati provedbu tih zakona. 

“Ne komentiramo pojedinačne slučajeve”, odgovor je Europske komisije na upit da komentiraju nepravomoćnu odluku Županijskog suda u Zagrebu.

EK je prošle godine tražila od Hrvatske da promijeni zakon o primjeni Europskog uhidbenog naloga, koji je zabranjivao izručenje osoba osumnjičenih za zločine počinjene prije kolovoza 2002., jer to nije u skladu s europskim zakonodavstvom.

Taj zakon je promijenjen, a novi zakon je stupio na snagu 1. siječnja i već u prvim satima toga dana došlo je do niza uhićenja na temelju Europskog uhidbenog naloga.

Izvor: Agencije