Djeci u Zajači povišen nivo olova u krvi

Većina djece u selu Zajača kod Loznice, u zapadnoj Srbiji, ima povišen nivo olova u krvi. To su pokazali rezultati privatnih laboratorija kojima su se mještani ovog sela obraćali zbog sumnje da su im djeca otrovana olovom koje isparava topionica udaljena 200 metara od škole.

Vlasnici topionice navode da nisu krivi za zagađenje, da ulažu u zaštitu okoliša, a da je problem zapravo država koja nema novca da sanira deponiju na kojoj se odlaže otpad. 

Umjesto predmeta za igru, u dvorištu osnovne škole u Zajači postavljen je aparat za mjerenje kvaliteta zraka, a dječiju graju zamijenilo je zujanje mašine, koja svake dvije nedjelje mjeri nivo štetnih materija u zraku, kaže reporter Al Jazeere Marko Subotić.


Saša Janković o trovanju olovom u Srbiji

‘Kao u horor filmovima’

Za Miljanu Pahlu, ta mjerenja dosta znače. Rezultati analize krvi njene djece pokazali su dvostruko veći nivo olova u krvi od dozvoljenog.

“Ne znam kako deci to da iščistim, nema načina, država ništa neće da nam pomogne da stane iza nas, da nam leče tu decu. Kada su vadili te nalaze, doktor je rekao da ne treba nikakvo lečenje, a deca imaju skoro ne duplo nego što je dozvoljeno”, kaže Miljana Pahla.

Miljana i ostali roditelji iz Zajače samoinicijativno su se organizirali i krv svoje djece poslali na analize u privatne laboratorije.

Bio je dim, pogotovu noću. Oblak krene od topionice prema ovamo, kao u horor filmovima je izgledalo“, priča Miljana.

Zajača je rudarsko mjesto već više od 70 godina. To je uticalo na okolinu. Više od 30 godina u Zajači se prerađuje olovo, a topionica svoj otpad skladišti.

Lokalni potok jedan dio otpada donosi i u centar sela. Mnogi ne piju vodu iz slavina, a o sađenju voća i povrća ni ne razmišljaju.

“Kažu ništa da se ne seje, kažu preko pola metra je u zemlju ušlo olovo. Ako sejete bilo šta, to je sve zagađeno, to nije zdravo da se hrani”, kaže stanovnica Zajače Spomenka Živković.

Ko je kriv?

Većina mještana Zajače zaposlena je u rudniku. Tri mjeseca su štrajkovali jer nisu primali platu, pa isto toliko vremena topionica nije radila, a posljednja mjerenja su pokazala da je zrak – čist.

Niko nas nije uzeo u zaštitu, mi nismo u mogućnosti. Verovatno je kriva i država i vlasnik“, kaže Slobodan Živanović, predsjednik Mjesne zajednice.

Rudnik u Zajači u posljednjih šest godina je u vlasništvu koncerna Farmakom, u kome tvrde da su uložili 15 miliona eura u modernizaciju topionice, a da država nije uradila ništa na sanaciji deponije.

“Mi smo kao najbolju nameru da pomognemo, državi platili projekat sanacije deponije. Projekat se nalazi u ministarstvu. Ministarstvo je prihvatilo to rešenje,  očekujemo da će ono naći sredstava da se počne sa sanacijom deponije”, kaže Jasmina Milutinović, direktorica Rudnika Zajača.

Tek poslije obraćanja zaštitniku građana, na Zajaču je pažnju obratilo i Ministarstvo zdravlja, koje najavljuje da će u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom ispitati zdravstveno stanje mještana ovog sela.

Izvor: Al Jazeera