Dačić i Thaci u Briselu nastavljaju dijalog

Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaci pozvani su na nastavak pregovora u Briselu u srijedu.

To je potvrđeno iz Ureda visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

“Pozvala sam ih da dođu u konstruktivnom duhu, spremni da istraže različite mogućnosti i da dogovore kompromis na obostrano zadovoljstvo”, saopćila je Ashton.

Ashton je trenutno na balkanskoj turneji, a njen jedini slobodan termin u sklopu posjete regionu upravo je srijeda.

Direktan dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa je u zastoju nakon osme runde, ali su obje strane u međuvremenu izražavale spremnost za dalje razgovor i približavanje stavova.

Stavovi Prištine i Beograda

Premijer Kosova Hashim Thaci prije polaska za Brisel rekao je kako se nada da će doći do dogovora između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Rekao je da će eventualni dogovor biti u skladu sa Ustavom Kosova, te da je prištinska strana već učinila kompromis.  


Štefan Fule u Strasbourgu

“Mi ćemo poštovati Ustav i zakone Kosova. Već smo učinili kompromis kada smo prihvatili dokument predsjednika Ahtisaarija. Bavimo se politikom i trudimo da se situacija promijeni nabolje. Tokom prethodnih sastanaka trudili smo se da postignemo dogovor. Ne idemo u Brisel da se sukobljavamo, jer smo to radili više od jednog stoljeća. Hoćemo da zatvorimo poglavlje sukoba i da otvorimo poglavlje dobrosusjedskih odnosa medu našim državama.”      

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Beograd obavijestio Brisel o tome šta je “dovoljan razlog i uslov” da prihvati sporazum sa Prištinom i najavio da će to biti tema razgovora u srijedu.

On je naglasio da Beograd nema nikakve tajne, skriveni plan ili želju da ide na pregovore, a da oni ne uspiju:

“Naprotiv. Samo smatramo da je od vitalnog značaja da se reši pitanje policije, pravosuđa i da na teritoriji severa nema prisustva neke buduće kosovske vojske”, dodao je Dačić.

Prema njegovim riječima, Beograd ide na nastavak dijaloga “u dobroj veri i sa dobro voljom”.

Fuleov izvještaj

U međuvremenu, u poslijepodnevnim satima u utorak evropski komesar za proširenje Štefan Fule u Strasbourgu je objavio detalje proljetnog Izvještaja o napretku zemalja naše regije u evropskim integracijama.

Iako je očekivano da će Fule govoriti o datumu za početak pregovora Srbije o članstvu u Evropskoj uniji, te datumu za početak pregovora Kosova o Ugovoru o stabilizaciji i pridruživanju, on je rekao da dokumenti o Srbiji i Kosovu nisu usvojeni jer je zakazan novi sastanak Dačića i Thacija.

“Smatramo da je vrijeme da Srbija i Kosovo krenu dalje i ugledaju zajedničku evropsku budućnost”, rekao je Fule.

Na pitanje reporterke Al Jazeere Katarine Drlje šta očekuje od pregovora Dačića i Thacija, Fule je rekao:

“Mislim da se slažem sa očekivanjima komesarke Ashton. Očekivanje je da će biti moguće da se nađe rješenje i da se postigne sporazum između dva premijera.”

Makedonija: Potreban nastavak reformi

Dodao je da je vijest o nastavku pregovora “dobar znak da su ova dva premijera spremni da iskoriste ovu historijsku priliku koja im je pružena i krenu ka normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. U isto vrijeme, mogu iskoristiti na najbolji način ponudu koju im predočava Evropska unija. Nadam se i očekujem pozitivan rezultat sutrašnjeg sastanka”.

Što se tiče Makedonije,  Fule je rekao da su reforme u toku i uglavnom idu u pravom smjeru nakon krize u januaru i februaru.

“Formalni razgovori o imenu Makedonije pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda su u toku, Generalni sekretar je dao još jedan prijedlog prošle sedmice i nadamo se da će ovo dovesti do konačnog sporazuma”, kazao je on.

Fule je pozvao makedonske političare da ulože dodatne napore i provedu zatražene reforme.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO