Ashton: Nastaviti reforme u Makedoniji

Visoka prestavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton u Skoplju se sastala sa makedonskim državnim vrhom i opozicijom.

Razgovarano je o evropskoj perspektivi Makedonije. Ashton je ohrabrila premijera Nikolu Gruevskog da nastavi sa procesom reformi i promoviranjem dobrih odnosa sa susjedima, javila je iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.
 
“Potrebno je dugogodišnju diskusiju u vezi sa imenom dovesti do definitivnog zaključka bez odgađanja. Zadovoljna sam što proces pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda dobija novu snagu. Ohrabrujem obje strane da iskoriste napore medijatora Nimetza”, rekla je Ashton.
 
Na susretu sa predsjednikom Đorgom Ivanovim,  istakla je kako je od velike koristi da se proces integracija produži.
 
Premijer Gruevski je rekao da je Makedonija posvećena pronalaženju uzajamno prihvatljivog rješenja sa Grčkom o, kako je rekao, nametnutom sporu o imenu Makedonije, koji se vodi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.
 
Izvještaj o napretku ka EU
 

“Da se obruč steže pokazuje i javni stav Alija Ahmetija, lidera DUI-ja, koji je rekao da je vreme za hrabre odluke koje bi otvorile vrata Makedonije ka NATO-u i ka članstvu u EU-u”, javila je Smilevska.

Ashton je zatražila od makedonskih političara i da profunkcionira istražna komisija koja treba utvrditi odgovornost  za događaje od 24. decembra  2012, kad su iz Sobranja bili izbačeni novinari i poslanici opozicije.

“Ashton je tražila od političara da imaju intenzivni dijalog sa medijima i građanskim organizacijama”, javila je Smilevska.

Posjeta Ashton regiji dolazi u vrijeme kada je evropski komesar za proširenje Štefan Fule u Strasbourgu objavio proljetni izvještaj o napretku država regije ka Evropskoj uniji, u kojem se navodi da su reforme u Makedoniji u toku i uglavnom idu u pravom smjeru nakon krize u januaru i februaru.

Spor sa Grčkom oko imena naveden je kao ključni problem koji treba riješiti, a Fule je pozvao makedonske političare da ulože dodatne napore i provedu zatražene reforme.

Izvor: Al Jazeera