Hrvatska prebacuje proizvodnju u BiH

Prvog jula Hrvatska ulazi u Europsku uniju, napušta CEFTA-u – srednjoevropski ugovor o slobodnoj trgovini. Time će najviše biti pogođene hrvatske prehrambeno-poljoprivredne kompanije, koje bez ili sa nižim carinama posluju sa članicama te trgovinske organizacije.

Rezultati pregovora koji se vode o zadržavanju povoljnijeg tretmana – još nisu poznati.

Bez čekanja

No, neke hrvatske kompanije nisu ih htjele čekati.

Paštete Gavrilovića, osim u Hrvatskoj od 1. jula proizvodit će se i u Bosni i Hercegovini. U Čitluku se otvara Gavrilovićev pogon, odakle će se plasirati njihovi proizvodi za zemlje CEFTA-e, prvenstveno BiH.

Razlog je jednostavan – izlaskom Hrvatske iz te trgovinske organizacije ukida se i nulta carina na izvoz u BiH, stoga bi ovi proizvodi tamo poskupjeli i do 50 posto.

Kompanija bi, procijenili su, godišnje gubila sedam do deset miliona eura.

 „Smatramo da nijedan brend ne može trpjeti toliko povećanje cijene, mi bi praktički izgubili naše tradicionalno tržište kao što je BiH, praktički u cjelosti”, kaže Goran Grbac, direktor prodaje kompanije „Gavrilović”.

To bi se moglo dogoditi i drugim hrvatskim kompanijama.

 „Već dugo hrvatske kompanije upozoravaju na ovaj problem. Iako ulaskom Hrvatske u EU dobivaju pristup tržištu od 500 miliona ljudi, hrvatske prehrambene tvrtke najviše izvoze u zemlje CEFTA-e”, javlja iz Petrinje reporterka Al Jazeere  Ivana Brkić.

Lani je Hrvatska u zemlje CEFTA-e izvezla robe u vrijednosti oko 540 miliona eura. Najviše u Bosnu i Hercegovinu – 350 miliona, zatim u Srbiju – 94 i Makedoniju 40 miliona eura.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori procjenjuju da bi gubitak kompanija mogao biti oko 80 miliona eura.

I analize Ekonomskog instituta pokazuju da bi hrvatski bruto društveni proizvod mogao pasti za 0,4 posto.

 „Kada se generalno pogleda, može se reći da su najugroženije cigarete, mesni proizvodi, mliječni proizvodi i konditorska industrija”, navodi Ružica Gelo, centar za EU HGK.

Kraš, neslužbeno nam je potvrđeno, pregovara sa kompanijom- kćeri u Prijedoru o prebacivanju izvoznog asortimana za zemlje CEFTA-e.

Ni rovinjska Adris grupa još nije službeno objavila svoje poteze, no izračunali su da bi im nove carinske stope izvozni trošak godišnje povećale za 10 miliona eura.

Nova tržišta

U hrvatskom uredu za trgovinsku politiku napominju da pregovore sa zemljama CEFTA-e ne vodi Hrvatska, već Evropska komisija.

Uprkos carinskim izmjenama, vjeruju u daljnji izvoz u regiju, ali i u mogućnost ulaganja na nova tržišta.

Koje će hrvatske kompanije postupiti poput Gavrilovića – zasad nije poznato. Kao ni hoće li se zbog preseljenja pogona u zemlje regije – dio radnika u Hrvatskoj preseliti na Zavod za zapošljavanje.

Izvor: Al Jazeera