Fule: Širenje EU-a dio rješenja problema

Samo zemlje kandidati govore o zamoru od proširenja, ali to je zapravo zamor od reformi, stav je Štefana Fulea (Getty Images)

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule rekao je da proširenje Evropske unije nije uzrok problema koji postoje u Uniji, već je dio rješenja.

“Povodom krize, građani EU-a i država kandidata su zabrinuti, ali proširenje nije uzrok teškoća i problema koji postoje u EU-u, već je dio rješenja”, rekao je Fule na konferenciji u Briselu pod nazivom “Proširenje u perspektivi”.

Fule je rekao da pridruživanje Hrvatske predstavlja dokaz transformacijske moći EU-a i dodao da “samo zemlje kandidati govore o zamoru od proširenja, ali to je zapravo zamor od reformi”, saopćeno je iz nevladine organizacije Evropski pokret u Srbiji.

Neprivlačan proces

Prema njegovim riječima, u predpristupnom periodu nadgledanje ekonomske politike bit će pojačano i više pažnje će biti posvećeno pitanjima transporta, energije, klimatskim promjenama i malim i srednjim preduzećima.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić rekla je na konferenciji da pristupanje Evropskoj uniji još pruža najbolji okvir za kompleksne ekonomske, političke, socijalne i kulturne reforme u zemljama regije.

“Ekonomska kriza učinila je proces proširenja manje privlačnim i EU ne izgleda stabilno, sposobno niti zainteresovano za transformaciju društava i država kao što je to bilo ranije”, rekla je Bobić i dodala da je proces pridruživanja Srbije identificiran sa normalizacijom odnosa sa Kosovom.

Otvarajući konferenciju, Maria Eleni Koppa, izvjestilteljica Evropskog parlamenta za proširenje, istakla je da je proširenje najuspješnija eksterna politika Evropske unije, ali da opada entuzijazam među državama članicama, dok se istovremeno postavljaju pitanja ekonomskih i socijalnih troškova.

To, ipak, ostaje ključna politika Evropske unije, dodala je ona.

Izvor: Agencije