Skijanje na Bjelašnici koči politika

Sa prvim hladnim vremenom mnogi razmišljaju o ljepšoj strani niskih temperatura. Međutim, jedno od sarajevskih olimpijskih skijališta proživljava svoje najteže poslijeratne dane. Da li će ski-centar na Bjelašnici raditi ove sezone, provjerio je reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Prvi oštri minus na vrhu Bjelašnice nije došao u najsretnijem momentu za nekada moderan olimpijski ski-centar. Preduzeće koje upravlja skijalištem ZOI ‘84 je u milionskim dugovima, nedavno mu je bila isključena struja, a radnicima mjesecima kasni plata.

“Ne možemo ovjeriti zdravstvene knjižice, znači nema zdravstvenog osiguranja, naše porodice se ne mogu liječiti, to je ono još malo bitnije od same plate. Uvijek ja napominjem – mi ćemo nešto jesti, nije u tome problem”, kaže Alija Hodžić iz sindikata Javnog preduzeća ZOI ‘84.

Struje sada ima i to je jedina novost na olimpijskoj ljepotici.

“Kao jedan od najbitnijih projekata koji su se pominjali za Bjelašnicu u ovoj sezoni je instalacija brzih žičara. Međutim, čini se da će vožnja na žičari i ove godine na Bjelašnici trajati duže nego na skijalištima u okruženju”, izvještava sa Bjelašnice Goranović.

I dok evropski ski-centri muku muče jedino sa snijegom, skijanju u Sarajevu najveća prepreka je politika. Promjenom vlasti u Kantonu Sarajevo, u čijem je vlasništvu ski-centar, promijenjena je i uprava. Menadžment u odlasku krivi sadašnju direktoricu za loše stanje i propuštene prilike.

Borba za opstanak

“Evidentno da projekti koji su početi nisu završeni do kraja i da su planirane aktivnosti u cilju priprema, prije svega za Evropa kup, koji je trebao biti održan 2014. godine, zaustavljene”, rekao je Jasmin Terović, zamjenik direktora ZOI ‘84.

Ipak, sadašnja uprava je mišljenja da je prethodna megalomanski ulazila u projekte. Nisu imali plan i zbog toga sada ZOI ‘84 ima velike dugove, kaže u martu postavljena direktorica Marijana Podrug-Arapović. Zato nema ni nove žičare ni radničkih plata, a ni Evropa kupa.

“Pitanje je da li ćemo uspjeti preživjeti do početka otvaranja sezone. Naime, dugovi koji su nagomilani u prethodnim godinama su sada došli na naplatu. Iscrpili smo sve mogućnosti protokola odgode i došli smo u period van sezone, kada nemamo apsolutno nikakve prihode, tako da možemo reći da nikada nije bilo ovako”, rekla je Podrug-Arapović.

Koliko je upitna firma ZOI ‘84, toliko je upitna i zimska sezona. Ukoliko bude postojao ZOI ‘84, postojat će i zimska sezona. Skijališta na Zapadnom Balkanu već su objavila cjenovnike i spremno čekaju goste i profit. Za to vrijeme Bjelašnica se bori za opstanak.

Izvor: Al Jazeera