Napredak Srbije i Kosova, BiH u zastoju

Evropska komisija objavila je izvještaje o napretku država regiona koje žele postati članice Evropske unije.

EK je ocijenila da su Srbija i Kosovo ostvarili istorijski  napredak, da je Bosna i Hercegovina u ozbiljnom zastoju, a da Makedonija mora bez odgode riješiti spor s Grčkom oko imena.

Važna stavka u zaključcima je povratak evropskim temeljima, što podrazumijeva vladavinu prava, borbu protiv korupcije, ali i ekonomska pitanja.

Sve su zemlje ohrabrene na tom putu, no jasno im je ukazano i na propuste koje moraju ispraviti.

Evropska komisija predlaže i da se Albaniji da status kandidata za EU i da se pokrenu pregovori s Turskom, uprkos gušenju junskih demonstracija u Istanbulu.

“Ako govorimo o transformativnoj snazi proširenja, onda su poglavlja 23 i 24 najefektivniji instrumenti te transformacije. Ne samo da sada počinjemo sa tim najvažnijim poglavljima, već se nadamo i da ćemo uvesti nove običaje u politiku proširenja. Opipljivi rezultati, implementacija – to je važno! Proširenje se ne radi po automatizmu. To je ozbiljna politika, sa strogim uslovima. Nije popunjavanje formulara nekog birokrate ovdje u Komisiji, nego ozbiljna interakcija, gdje zemlje članice kormilare tim procesom”, rekao je evropski komesar za proširenje Štefan Fule.

‘Istorijski pomak’

EK naziva napredak Srbije istorijskim, ali skreće pažnju na ozbiljne izazove koje tu državu očekuju na području ekonomije i vladavine prava.

Komisija smatra da su u dovoljnoj mjeri ispunjeni politički uslovi, te se početak pregovora o članstvu očekuje do prvog mjeseca sljedeće godine.

Od prigovora, zamjeraju im odnos prema manjinama, te LGBT zajednici, kojoj je zabranjena Parade ponosa u Beogradu.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je ocjena napretka najpovoljniji pomak kad je u pitanju Srbija, ali i dodao da će ta država nastaviti da radi na unutrašnjim reformama, javlja iz Beograda reporter Al Jazeere Nebojša Grabež.

EK je ocijenila da je Priština ostvarila veliki napredak u normalizaciji odnosa s Beogradom, ali da probleme i dalje imaju s vladavinom prava, borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Kosovo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju planira potpisati do ljeta slijedeće godine. Komisija konstatuje i da je ekonomska kriza Kosovo pogodila manje od susjednih država, pa je ove godine zabilježen i rast bruto društvenog proizvoda od 1,6 posto.

“Uloga Kosova u procesu normalizacije odnosa sa Srbijom u izveštaju se ocenjuje kao konstruktivna, dok ključ za uspeh nastavlja da bude integracija u kosovsko društvo svih građana”, javlja iz Prištine reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

“Komisija delimično financira implementaciju dogovora između Prištine i Beograda, a uskoro će za te svrhe izdvojiti još 15 miliona eura.

Kao odgovor na postignuti napredak, Komisija je odbrila početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju. Prva runda pregovora je najavljena za 28 oktobar ove godine, a Komisija planira da pregovore okonča do proleća 2014.”

U Evropskoj komisiji kažu da su kosovske institucije spremne za pregovore i da je kosovska strana već imenovala pregovaračku ekipu te da su identificirani prioriteti i interesi, javlja Ahmetaj.

“Da bi se napredak nastavio, Komisija preporučuje da Kosovo nastaviti proces dijaloga sa Srbijom o normalizaciji odnosa i da se sprovedu postignuti sporazumi.  Prioritet  treba da ostane broba protiv organizovanog kriminala i korupcije, a lokalni izbori koji će se održati 3. novembra smatraju se važnim testom za demokratiju.”

Napredovala je i Crna Gora. Brisel je zadovoljan s do sada odrađenim poslom, no podsjećaju ih da trebaju uložiti dodatne napore u pregovaračka poglavlja koja se odnose na pravosuđe, kako bi osnažili borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Od Podgorice traže da riješi i slučajeve napada na novinare.  

Izvještaj EK-a pokazuje smjernice koje su reforme neophodne Crnoj Gori i dobar je pokazatelj sveobuhvatnog napretka društva, ocijenio je glavni pregovarač Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović.

Pejović je novinarima u Podgorici rekao da će u narednoj fazi pregovora biti povećani prioriteti za reformu javne uprave, sa posebnim fokusom na depolitizaciju i proces zapošljavanja zasnovan na zaslugama.

“Od države se očekuje i donošenje paketa izbornih zakona kako bi se jačalo povjerenje u izborni proces”, kazao je on.

Riješiti spor Makedonije i Grčke

Od Makedonije se ovaj put izričito traži da 20 godina nakon ulaska u Ujedinjene nacije ova država riješi problem svog imena s Grčkom.

Poruka evropskog komesara je da se to mora dogoditi bez odlaganja, javlja iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Evropski komesar traži od Savjeta EU-a da Makedoniji odobri datum za početak pregovora.

Prve reakcije premijera Nikole Gruevskog očekuju se u kasnim poslijepodnevnim satima, nakon sastanka sa ambasadorom EU-a u Makedoniji.

Za razliku od ostalih zemalja u okruženju, Bosna i Hercegovina je u ozbiljnom zastoju, ocjenjuje EK.

Brisel nastoji pomoći, prije svega u pronalasku rješenja kao primijeniti presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić- Finci. BiH mora uskladiti Ustavi i izborni zakon kako bi svi narodi, a ne samo Bošnjaci, Hrvati i Srbi mogli biti birani u Predsjedništvo i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. To je  i preduslov za sve ostalo na putu prema Evropskoj uniji.

Reporter Al Jazeere Sanel Kajan javlja iz Sarajeva da je izvještaj manje-više očekivan, te da nema previše reakcija.

Odnosi BiH sa Evropskom unijom miruju i potrebni su suštinski napori da se napravi pomak.

“Odgovornost je definitivno na BiH, poručili su iz Brisela. I dalje nema zajedničke vizije bh. političara o budućnosti zemlje”, javio je Kajan.

Izvor: Al Jazeera i agencije