Šoškić: Gubici u Agrobanci stvarani godinama

Rukovodstvo NBS u prethodne dvije godine otkrilo skrivane gubitke Agrobanke (Tanjug)

Bivši guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić demantirao je da su čelnici NBS-a krivi za “pljačku Agrobanke” i pitao zašto Mlađan Dinkić 2002. godine kada je bio guverner nije oduzeo dozvolu za rad lošoj banci kakva je bila Agrobanka, koja je i tada imala gubitke.

U saopćenju dostavljenom Tanjugu, Šoškić je istakao da je rukovodstvo Centralne banke u prethodne dvije godine otkrilo skrivane gubitke Agrobanke i sprečilo nastajanje još većih.

Kao neistine on je naveo da su za “pljačku Agrobanke“ odgovorni čelnici NBS iz prethodne dvije godine, u vrijeme kada je bio na funkciji guvernera i da je rukovodstvo Centralne banke u tom periodu oštetilo državu za 300 miliona eura.

Kao neistinu Šoškić je naveo i to da je rukovodstvo NBS-a prošle i ove godine opstruiralo istragu i ignoriralo zahtjeve policije za dobijanje podataka o Agrobanci.

Nasuprot ovome, bivši guverner Centralne banke tvrdi da su gubici u “Agrobanci” stvarani godinama.

Oduzeta dozvola

NBS je samo 10 mjeseci od stupanja na dužnost prethodnog guvernera, uprkos “friziranim” izvještajima iz Agrobanke, donijela odluku o odlasku u vanrednu neposrednu kontrolu te banke i naknadno nametnula privremene mjere, uvela prinudnu upravu i, konačno, bez uočenog popravljanja finansijskog stanja banke, oduzela dozvolu za rad toj lošoj banci.

Rukovodstvo NBS-a u prethodne dvije godine otkrilo je skrivane gubitke Agrobanke, spriječilo nastajanje još većih gubitaka i provelo je u djelo rješenje koje je zaštitilo depozite građana, privrede i finansijsku stabilnost u zemlji, piše u Šoškićevom saopćenju.

Kako je navedeno, NBS i Uprava kriminalističke policije i Tužilaštvo za organizirani kriminal imaju dobru profesionalnu saradnju po pitanju slučaja Agrobanke. 

Radi ubrzanja istražnih radnji, guverner je svojim rješenjem bio odredio i dvije osobe iz Sektora za kontrolu poslovanja banaka koja su dobila nalog da se potpuno stave u funkciju prikupljanja i dostavljanja podataka o Agrobanci Upravi kriminalističke policije i drugim državnim organima uključenim u istragu.

Dugogodišnji problemi

U saopćenju naslovljenom “Tri neistine, tri istine i tri pitanja” Šoškić pita zašto tadašnji guverner Mlađan Dinkić 2002. godine nije oduzeo dozvolu za rad lošoj banci kakva je bila Agrobanka, koja je i tada imala gubitke?

“Zašto predstavnici države i privatnih vlasnika u skupštini akcionara i upravnom odboru Agrobanke nisu spriječili loše poslovanje banke i smijenili rukovodstvo tokom posljednjih dvanaest godina? 

Kako to da je Antonić (Dušan) opstajao kao direktor banke sve dok ga odlukom guvernera NBS nije razriješila uvođenjem prinudne uprave 29.12.2011.? 

Kako to da se guverner, za čijeg su mandata u posljednje dvije godine upravo postupanjem NBS-a otkriveni gubici Agrobanke stvarani godinama unazad i koji je oduzeo dozvolu za rad lošoj banci kakva je Agrobanka, u javnosti prikazuje kao odgovoran za te gubitke”, stoji u saopćenju.

Izvor: Agencije