Hrvatsko-slovenski spor o Ljubljanskoj banci

Tuerk: Hrvatska bi trebala jako paziti na svoju vjerodostojnost (Reuters)

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je da je bio neugodno iznenađen time što je nova hrvatska Vlada ponovno otvorila pitanje Ljubljanske banke, javila je slovenska agencija STA.

“Hrvatska bi, u situaciji u kojoj jest, u procesu ratifikacije pristupnog ugovora i uoči ulaska u Evropsku uniju, trebala jako paziti na svoju vjerodostojnost”, rekao je on u četvrtak navečer.

Stvoren je dojam da se radi o nekakvom pokušaju trika, lukavstva, da se događa nešto što nije dobro i za što smo vjerovali da je iza nas.

Slovenski predsjednik je dodao da bi Hrvatska u vezi s pitanjem Ljubljanske banke i starih deviznih depozita njenih štediša u toj zemlji, morala poštovati ranije dogovore i obaveze. Rekao je i da je u tom smislu nedavno djelovanje hrvatske Vlade bilo iznenađujuće, stvorivši dojam o upitnoj vjerodostojnosti hrvatske strane.

“Stvoren je dojam da se radi o nekakvom pokušaju trika, lukavstva, da se događa nešto što nije dobro i za što smo vjerovali da je iza nas”, kazao je Tuerk, dodavši da takva praksa ne bi bila dobra.

“Ako postoje stvari koje su još otvorene, bilo bi dobro da o njima Hrvatska sa Slovenijom, kao partnerskom državom i s državom s kojom će biti zajedno u EU, razgovara na otvoren i sasvim direktan način”, rekao je Tuerk.

Odgovor iz Zagreba

Premijeri Hrvatske i Slovenije, Zoran Milanović i Janez Janša, početkom sedmice su na sastanku u Mariboru kazali kako su odnosi između dviju zemalja dobri i nije ih narušilo ni nedavno ponovno otvoreno pitanje Ljubljanske banke, jer se ništa ne mijenja, budući da obje vlade poštuju obaveze koje su preuzeli njihovi prethodnici.


Vesna Pusić [Pixsell]

Milanović je objasnio da je hrvatska Vlada prošle sedmice povukla zaključak vezan uz Ljubljansku banku od prije dvije-tri sedmice, jer je bio “bespredmetan”, budući da je riječ o sudskom postupku na koji Vlada nema pravo upliva.

“Hrvatska Vlada ni na koji način nije mijenjala svoje stajalište niti je zaključak implicirao nikakvu promjenu stajališta”, rekao je Milanović, napomenuvši kako je zaključak povučen “kao akt dobre volje i dobre vjere”.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u petak da Hrvatska nije ponovno otvorila slučaj Ljubljanska banka, nego je to učinila Slovenija, te je “nezamislivim” ocijenila mogućnost da to neriješeno pitanje između dviju država dovede u pitanje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

“Hrvatska nije ponovno otvarala tu temu, nego ju je prije dva i pol mjeseca otvorila slovenska strana, odnosno slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec za posjeta Zagrebu”, rekla je ona na konferenciji za novinare u Zagrebu, komentirajući izjavu Tuerka.

Pusić je nekoliko puta ustvrdila da je Ljubljana, a ne Zagreb, ponovno otvorila tu temu koja, tvrdi ona, nema nikakve veze sa ratifikacijom pristupnog ugovora između Hrvatske i EU u slovenskom Državnom zboru.

“Bilo bi potpuno nezamislivo da se nađemo u situaciji da po peti put nešto što nema veze s pristupanjem Hrvatske stane na put slovenskom napredovanju ili ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora”, rekla je šefica hrvatske diplomatije.

Izvor: Agencije