Sudska nagodba članova Šarićevog klana

Dva člana grupe prizanla su šverc kokaina iz Brazila (AP)

Šest pripadnika kriminalne grupe odbjeglog Darka Šarića nagodila su se sa Tužilaštvom za organizovani kriminal Srbije i priznali učešće u švercu najmanje dvije tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu u oktobru 2009. godine u zamjenu za blaže zatvorske kazne, koje se kreću od dvije godine i devet mjeseci do 10 i po godina.

Sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom zaključili su optuženi Miloš Pandrc (30), Marko Vorotović (32), Dejan Rakić Raka (36), Nikola Pavlović Džoni (32), Aleksandar Miodrag (31) i Miloš Krpović (36), kazao je tužitelj za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

On je najavio da bi uskoro moglo biti zaključeno još nagodbi sa pripadnicima Šarićevog klana.

Prema sporazumima postignutim s dvojicom optuženih dogovoreno je trajno oduzimanje dva stana i tri automobila, dodao je Radisavljević.

Oduzeti stanovi, automobili, novac

Prema riječima tužioca, Miloš Pandrc je za deset i po godina zatvora priznao da je bio pripadnik Šarićeve grupe za koju je krijumčario kokain na području Brazila 2008. i u Urugvaju u oktobru 2009, koji je zaplijenjen u akciji “Balkanski ratnik”.

Prema zaključenom sporazumu trajno mu se oduzimaju dva stana na Novom Beogradu i u Filmskom gradu površine 76 kvadrata, te luksuzni automobil.

Marko Vorotović zbog istih krivičnih djela prihvatio je kaznu od devet godina zatvora.

Sa Dejanom Rakićem Rakom je zaključen sporazum po kome je priznao zločinačko udruživanje i stavljanje u promet opojnih droga. Saglasio se da za ova djela dobije kaznu u trajanju od osam godina, kao i da mu trajno budu oduzeta dva automobila.

Nikola Pavlović Džoni se sa tužilaštvom nagodio da prizna ista krivična djela i da mu se za njih izrekne kazna od osam godina.

Aleksandar Miodrag je priznao da je bio pripadnik Šarićeve grupe i da je bio umiješan u šverc kokaina u Brazilu 2008, kada je prenio 250.000 eura iz Srbije u Brazil.

Tužilaštvo i Miodrag su se saglasili da mu se za učinjena krivična djela izrekne jedinstvena kazna od četiri godine zatvora.

Sa tužilaštvom se sporazumio i Miloš Krpović, priznajući da je bio pripadnik Šarićeve grupe i da je izvršio krivično djelo falsificiranje isprava u pomaganju, zbog čega mu je određena kazna od dvije godine i devet mjeseci, precizirao je Radisavljević.

Sud je u prethodna dva dana održao ročišta na kojima je prihvatio sporazume o priznanju krivice i optuženima izrekao presude sa utvrđenim kaznama, rekao je Radisavljević.

Ubrzanje postupka

Specijalni sud je odlučio da u odnosu na ostale optužene pripadnike Šarićeve “kokainske grupe”objedini sve postupke u jedan proces i nastavi suđenje u skladu sa novim Zakonikom o krivičnom postupku.

Radisavljević je izrazio očekivanje da će spomenuti sporazumi značajno utjecati na ubrzanje sudskog postupka.

Sporazumnim okončanjem krivičnog postupka optuženi priznaje krivicu u zamjenu za blažu kaznu koju bi inače dobio, ukoliko se dokaže njegova krivica tokom suđenja.

Pred Specijalnim sudom u srijedu bi trebalo formalno početi objedinjeno suđenje ostalim pripadnicima Šarićeve grupe.

Darko Šarić, Goran Soković i još petorica optuženih su u bjekstvu, pa im se sudi u odsustvu.

Izvor: Agencije